Până la sfârşitul anului, spitalele vor avea asigurată finanţarea pentru salarii şi utilităţi, iar în ceea ce priveşte fondurile pentru celelalte cheltuieli, acestea vor fi asigurate din bugetul pe anul viitor sau prin rectificare bugetară, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi.
"Dacă spitalele trimit pacienţii, în mod constant, să-şi cumpere medicamente, este intolerabil din punctul meu de vedere. Decontarea pe caz rezolvat cuprinde şi medicamente.
Noi nu plătim pentru un asigurat faptul că a intrat în spital, ci plătim şi partea de medicamente. Facem o analiză în acest moment să vedem din ce motiv au redus achiziţiile de medicamente. Sunt situaţii în care unele spitale, de exemplu, au crescut foarte mult costurile pe servicii externalizate, şi-au externalizat laboratorul, paza, celelalte servicii şi atunci fac economie din bugetul de medicamente", a precizat preşedintele CNAS, la o conferinţă de presă.
Cristian Buşoi a adăugat că se va face o analiză "foarte serioasă" la nivelul caselor judeţene şi speră ca acestea să analizeze bugetele spitalelor. "Referitor la bugetul pentru anul 2014, acesta ar trebui să fie ca în 2013, fără să acopere şi datoriile", a susţinut Buşoi.
Cu o zi înainte, preşedintele Casei, Cristian Buşoi, afirma că în 2013 bugetul instituţiei va depăşi cinci miliarde de euro, cel mai mare de la înfiinţare. În plus, şeful CNAS a precizat că banii pentru acoperirea tratamentelor oncologice pentru cei 7.500 de pacienţi, respectiv 60-70 milioane de lei, vor fi acoperiţi din rezervă, iar dacă nu vor ajunge, au fost identificate câteva soluţii de finanţare, de la Reabilitare şi Recuperare Medicală, Dispozive Medicale, Servicii Private de Transport cu Ambulanţa şi de la Prestaţii Medicale în baza acordurilor internaţionale.
Sursa: AGERPRES