Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentelor şi Produselor de Sănătate a acordat Societăţii franceze Carmat autorizaţia de efectuare de implanturi de inimă artificială bioprotetică pe pacienţii din Franţa.
Într-un comunicat difuzat luni, grupul precizează că a obţinut autorizaţia de la Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului şi Produselor de Sănătate (ANSM) pentru a efectua primul studiu de fezabilitate clinic.
Această inimă bioprotetică, care permite o autonomie totală pacientului, este considerată cea mai avansată din lume, oferind o alternativă de supravieţuire pentru bolnavii care suferă de insuficienţă cardiacă terminală.
În luna mai, societatea a obţinut autorizaţia să efectueze teste pentru implantarea la om a inimii artificiale în patru centre medicale din străinătate, respectiv din Belgia, Polonia, Slovenia şi Arabia Saudită.
China foloseşte tehnologia spaţială pentru un nou tip de inimă artificială
În Franţa, Carmat ar putea să testeze inima artificială în trei centre: spitalul european Georges Pompidou din Paris, centrul chirurgical Marie Lannelongue din Plessis-Robinson (Hauts-de-Seine) şi spitalul Laennec-Nord al CHU din Nantes (Loire-Atlantique). 'Echipele din aceste centre vor putea astfel să înceapă imediat procesul de selecţie a pacienţilor', a precizat Carmat în comunicatul său.
Unul din criteriile de succes ale studiului va fi mai ales rata de supravieţuire la o lună a pacienţilor, a precizat compania.
La Bursa din Paris, acţiunile Carmat au crescut cu circa 16%, o acţiune fiind cotată la 133 euro, respectiv o capitalizare bursieră de 550 milioane de euro. 'Pe lângă performanţa tehnologică care plasează societatea în vârful inovaţiei, este o veste foarte bună. ANSM a fost interlocutorul cel mai greu de convins din Europa, autorizaţia sa este o garanţie a calităţii muncii făcute', se arată într-o notă a agenţiei de brokeraj Portzamparc.
Sursa: AGERPRES