Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) va derula campania “Concediul este pentru odihnă, nu pentru boală” în cadrul căreia pacienţii cu afecţiuni autoimune vor putea beneficia de un serviciu gratuit care le va facilita accesul la tratamente adecvate.
"Proiectul are un impact mare asupra pacienţilor, asociaţia preluând lupta cu birocraţia, cu limitările de timp, bani, stare de sănătate şi resurse disponibile, factori care afectează grav calitatea vieţii persoanelor bolnave.
Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt bolnavi cronici care, în ciuda faptului că suferă de boli care le schimbă viaţa, sunt nevoiţi să călătorească din localităţi de provincie în centre universitare mari, unde găsesc medici specialişti care pot diagnostica boala corect şi pot prescrie tratamentele potrivite. Aceştia consumă până la 12 zile pe an doar pentru îndeplinirea formalităţilor impuse de lege şi întâmpină dificultăţi în găsirea rapidă a tratamentelor, unele dintre ele rare şi cu dificultăţi de aprovizionare în farmacii", a explicat joi cu prilejul lansării campaniei preşedintele APAA Rozalina Lăpădatu.
Potrivit acesteia, APAA va susţine eforturile legate de obţinerea lunară a tratamentelor, dar şi livrarea la domiciliu a medicamentelor, care trebuie administrate la intervale clare de timp, orice întârziere afectând starea de sănătate a pacienţilor.
APAA va organiza un calendar individualizat pentru fiecare pacient, cu informaţii complete despre diagnostic şi starea de sănătate, va ţine legătura cu aceştia şi se va asigura că au acces la tratament.
"Ne gândim la acest program de aproape doi ani, dar abia anul acesta am reuşit să-l demarăm. Nu e uşor să aduci împreună pacienţi, medici şi farmacişti. Dar iată că efortul a meritat şi acum avem acest program care funcţionează deja de patru luni. Au fost parcurşi 16.604 km şi s-a ajuns în 23 de localităţi pentru ca primii 100 de pacienţi să beneficieze deja de acest serviciu. Aceştia sunt mulţumiţi, primesc tratamentele acasă, nu mai este nevoie să se învoiască de la serviciu sau să se deplaseze din alte localităţi. Cu îndemnul "concediul este pentru odihnă, nu pentru boală", pacienţii îşi concentrează energia asupra altor activităţi, iar banii economisiţi pot fi folosiţi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai", a spus Rozalina Lăpădatu.
Poliartrita, boala reumatismala a tinerilor
Ea a precizat că serviciile sunt oferite de voluntari APAA, iar transportul este realizat cu maşini speciale pentru a păstra în condiţii bune medicamentele.
"Unele dintre medicamente trebuie păstrate la temperaturi cuprinse între 2-8 grade şi fiind injectabile există riscul să se spargă fiolele şi atunci noi avem contract cu o firmă de transport care are maşini speciale. Dacă un pacient doreşte încă o opinie, îl ajutăm dacă doreşte la un medic anume, dacă nu, îi recomandăm noi un medic unde poate să obţină o opinie faţă de boala lui, tratamentele care pot fi administrate. Sunt pacienţi care ne roagă să îi ajutăm să ajungă la un anumit medic", a explicat reprezentantul APAA.
La rândul său, doctor Roxana Dumitrescu de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş consideră că prin acest serviciu este asigurată continuitatea administrării terapiilor chiar şi în condiţiile în care pacienţii nu sunt din Bucureşti sau sunt greu deplasabili din cauza afecţiunii de care suferă.
"Susţinem proiectul pentru că este gândit să aducă beneficii extrem de importante pentru pacienţii cu afecţiuni autoimune, pornind chiar de la o nevoie stringentă şi reală a acestora. Am fost de acord să contribuim prin susţinerea aprovizionării în timp util cu medicamentele necesare. Decizia susţinerii proiectului a fost una naturală", a declarat Ana Maria Petculescu, director de marketing Farmaciile DONA.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune s-a înfiinţat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli.
Principalele obiective ale Asociaţiei sunt reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.
Sursa: AGERPRES