O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi agenţia EFE.
Studiul, publicat în revista Jama Pediatrics, este cel mai mare pe această temă desfăşurat până acum în SUA şi sugerează că riscul este mai mare dacă bebeluşul este de sex masculin. Cercetătorii au studiat registrele tuturor copiilor născuţi în statul Carolina de Nord în ultimii ani şi au comparat peste 625.000 de naşteri cu rezultatele lor şcolare pentru a stabili că 1,3% din băieţi şi 0,4% din fete sufereau de autism.
Studiul conchide că bebeluşii de sex masculin rezultaţi dintr-o naştere provocată sau accelerată aveau un risc de autism cu 35% mai mare decât cei născuţi la termen şi fără niciun fel de tratament.
În cazul fetelor, doar naşterile accelerate au fost asociate cu o creştere a riscului de autism, nu şi cele induse, lucru care, potrivit autorilor studiului, necesită o investigaţie mai amplă. Studiul estimează că nerecurgerea la aceste două tipuri de tehnici ar putea preveni două din 1.000 de cazuri de autism în cazul bebeluşilor de sex masculin.
Autorii au avertizat că rezultatele sunt insuficiente pentru a dovedi o relaţie cauzală între naşterea provocată şi autism, fiind nevoie de mai multe studii pe această temă.
Naștere naturală sau cezariană.
Studiul 'oferă probe preliminare că există o asociere între autism şi naşterea provocată sau accelerată', lucru care poate oferi piste ca urmare a creşterii numărului de cazuri de autism în rândul copiilor din SUA, potrivit lui Marie Lynn Miranda, coautoare a studiului şi cercetător la Universitatea din Michigan.
Simon G. Gregory, principalul autor al studiului la Universitatea Duke, a subliniat că relaţia între ambii factori a mai fost studiată şi în alte cercetări ştiinţifice, dar care se bazau pe 'un univers relativ mic'. 'Studiul nostru este de departe cel mai amplu dintre cele care analizează relaţia între autism şi naşterea provocată sau accelerată', a precizat el.
Aproximativ 1 din 88 de copii din SUA suferă de autism, iar cercetătorii au încercat să afle dacă există şi o legătură cu mediul înconjurător, dincolo de bagajul genetic. Autorii au avertizat că rezultatele nu trebuie luate ca reper pentru a evita naşterile provocate, până când se vor realiza studii mai amănunţite, având în vedere că aceste tehnici sunt de multe ori necesare şi 'au avantaje clare'.
'Naşterile provocate, mai ales la femeile care suferă de diabet sau de presiune arterială, au redus semnificativ riscul ca bebeluşul să se nască mort', a precizat Chad A. Grotegrut, coautor al studiului de la Universitatea Duke.
Sursa: AGERPRES