Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvălui diferenţe importante de comportament între cei care se culcă târziu şi cei care se scoală foarte devreme, informează marţi ziarul ABC.
Acest fenomen este atribuit aşa numitului ciclu circadian, ciclul de 24 de ore care ne reglează ceasul biologic în perioada de somn şi în cea de veghe. Normal este ca perioada somnului la fiinţa umană să înceapă atunci când se stinge lumina solară, având în vedere că prin natura noastră suntem fiinţe diurne. În această fază, corpul nostru intră în perioada de 'economisire a energiei', temperatura corporală scade şi nu se mai secretă hormoni.
Progresiv corpul îşi încetineşte funcţiile. Nu mai suntem în alertă, scad reflexele, devenim lenţi iar minimul de activitate se înregistrează între orele 3 şi 6 dimineaţa.
Acest ritm se autoreglează dacă respectăm rutina în funcţie de obiceiurile noastre vitale. Totuşi, când o persoană nu se poate odihni în funcţie de ceasul său intern, ritmul circadian se dereglează şi pierde o parte importantă a capacităţilor sale fizice şi mentale.
Studii recente au relevat că există persoane care se abat de la aceste reguli. Sunt aşa numitele păsări de noapte, al căror ciclu circadian este mai lung decât obişnuit. Potrivit cercetătorilor spanioli Ibcia Santibáńez Lara şi Jorge Sánchez Vega, aşa-numiţii 'noctambuli' au perioadele de somn deplasate şi simt nevoia să se culce mai târziu, în jur de ora 2 noaptea.
Pe de altă parte, spre deosebire de ceilalţi, aceste persoane au perioada de vârf de activitate şi sunt mai productive după miezul nopţii. Dacă sunt obligate să intre într-un ritm matinal şi să se trezească dimineaţa devreme, este probabil că vor trece prin perioade de somnolenţă excesivă şi le va fi mai greu 'să pornească', având în vedere că ritmul lor natural este să se trezească după orele 10 dimineaţa.
Pe de altă parte, persoanele care au un ciclu circadian 'devansat' se trezesc spontan între orele 5 şi 6 dimineaţa şi rareori se culcă mai târziu de 11 noaptea. Sunt persoane care rezolvă sarcini fizice şi mentale dimineaţa iar productivitatea lor scade de-a lungul după-amiezii. Dacă sunt obligate să lucreze în ture de noapte probabil că nu se vor adapta uşor.
Cercetările ulterioare au arătat că există un paralelism între obiceiurile de somn şi personalitate.
Satoshi Kanazawa, de la London School of Economics, a descoperit că aşa numitele 'păsări de noapte' au în general un coeficient intelectual peste medie. Concluzia trasă de echipa lui Kanazawa este că aceste persoane sunt mai adaptate vremurilor moderne, au renunţat la obiceiurile strămoşilor noştri şi au devenit fiinţe mai complexe şi mai evoluate.
Totuşi, noctambulii sunt mai iraţionali şi, în general, puţin fiabili în reacţiile şi comportamentele lor. La capătul opus, potrivit un studiu realizat în 2008 de psiholoaga Marina Giamnietro, se plasează diurnii, care sunt mai ordonaţi şi sunt mai puţin predispuşi la dereglările de personalitate sau la dependenţe.
Sursa: AGERPRES