Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Asistenţilor, Sindicatul Sanitas, Camera Federativă a Medicilor din România au constituit joi coaliţia profesioniştilor din sănătate, a anunţat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că această decizie urmează să fie validată pe 5 august în organismele statutare de conducere ale fiecărei entităţi, acordul semnat joi fiind unul de principiu.
Membrii coaliţiei solicită rectificarea pozitivă a bugetului pentru sănătate, dublarea de la 1 septembrie a veniturilor rezidenţilor, o lege specială a salarizării care, în esenţă, să prevadă o bază, la care să se aplice apoi criterii de performanţă, a subliniat prof. Vasile Astărăstoae. Potrivit acestuia, salarizarea de bază ar trebui să se ridice la trei salarii medii pe economie. El a completat că Guvernul trebuie să găsească 20 de milioane de euro pentru creşterea salariilor celor 16.000 de rezidenţi, condiţie care nu este negociabilă.
Alte cerinţe se referă la creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii, în cei trei ani până la sfârşitul mandatului actualei guvernări dorindu-se să ajungă la 6%, şi la statutul spitalelor care nu ar trebui să fie ONG sau SRL, ci de utilitate publică.
Participanţii la coaliţie au anunţat că vor solicita o întâlnire cu reprezentanţii FMI pentru a prezenta starea de fapt din sistemul de sănătate.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că, dacă nu există disponibilitate pentru a rezolva aceste probleme, în luna septembrie vor începe acţiuni de protest pe plan local - pichetări ale sediilor prefecturilor, consiliilor judeţene -, apoi în plan central - pichetări la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvern. Dacă nu se vor rezolva problemele se va trece la acţiuni greviste, CMR fiind dispus să meargă până la a le propune medicilor să demisioneze, a adăugat el.
Potrivit preşedintelui CMR, în 14 judeţe a fost făcut un studiu privind atitudinea personalului din sistemul sanitar faţă de aceste proteste, iar 90% sunt de acord cu măsurile revendicative şi 60% sunt de acord să demisioneze.
Reprezentantul Colegiului Medicilor Dentişti, prof. dr. Radu Câmpian, a precizat, la rândul său, că printre problemele comune identificate ale profesioniştilor din sănătate se numără salarizarea, statutul medicului în general. El a făcut referire la faptul că FMI trebuie informat că în România copiii nu au dreptul la asistenţă dentară, ceea ce reprezintă o situaţie extrem de gravă.
Marius Sepi, vicepreşedinte al Sanitas, a reliefat că federaţia nu va avea nicio reacţie dacă procentul de 4% pentru disponibilizări se respectă şi nu va fi mai mare. Preşedintele CMR a dat ca exemplu faptul că, dacă din 660 de medici ATI 200 nu ar mai lucra, acest lucru ar însemna blocarea a 300 de spitale. El a accentuat că dorinţa lui nu este ca medicii să îşi dea demisia, ci să se rezolve punctele supuse atenţiei autorităţilor.
În România sunt 39.830 de medici, iar în primele trei luni ale anului au plecat din ţară 580. Numărul rezidenţilor este de 16.000, al medicilor dentişti 15.875, al psihologilor - 15.000, numărul asistenţilor aproximativ 140.000.
Sursa: AGERPRES