Modificarea şi clarificarea unor proceduri din contractul-cadru, valabil până la sfârşitul anului 2014, cu scopul reducerii birocraţiei privitoare la medicii de familie reprezintă unul dintre obiectivele noului preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi.
"În maximum o lună de zile, pe site-ul CNAS va exista un program, special dedicat, cu prevederile actuale, cu propunerile de modificare şi cu o mică justificare şi, în mod foarte transparent, toţi cei din piaţă vor putea vedea toate propunerile făcute pentru modificarea contractului-cadru şi vor putea participa la dezbaterea publică prin care acest contract va fi modificat.
Mai mult decât atât, vrem să introducem o procedură permanentă de consultare publică privind contractul-cadru şi normele de aplicare şi în fiecare an în luna septembrie să avem un larg forum de consultare a CNAS cu toţi actorii din sistem", a declarat Buşoi marţi, într-o conferinţă de presă.
El a spus că mai are în vedere implementarea proiectului-pilot finanţat din fonduri europene privind dosarul electronic al pacientului, asigurarea, printr-o procedură transparentă, eficientă şi într-un mod competiţional, a mentenanţei pentru funcţionarea sistemului informatic unic integrat şi a prescripţiei electronice, incluzând licenţele de operare, dar şi constituirea unei direcţii de control şi antifraudă în sistemul de asigurări publice de sănătate.
Această structură se va ocupa de reducerea fraudei şi organizarea unor acţiuni coordonate cu celelalte instituţii specializate ale statului roman şi va realiza un control eficient la furnizorul de servicii medicale, va preveni şi descoperi situaţiilor de alocare ineficientă sau de utilizare incorectă a fondurilor publice, a arătat Buşoi.
Pentru noua direcţie, personalul va fi instruit pentru a înţelege mecanismele medicale de finanţare şi raportare.
Preşedintele CNAS a abordat şi tema eficientizării procesului de decontare a tratamentelor în străinătate prin simplificarea procedurilor, accelerarea analizei dosarelor şi onorarea angajamentelor de plată faţă de sistemele de sănătate din ţările partenere.
Cristian Buşoi îşi doreşte asigurarea unei transparenţe reale privind activitatea CNAS.
În legătură cu transpunerea directivei privind serviciile medicale transfrontaliere, Cristian Buşoi a spus că se va crea baza legală pentru funcţionarea şi organizarea punctului naţional de contact.
Preşedintele CNAS s-a referit şi la necesitatea sistemelor informatice pentru gestionarea concediilor medicale şi biletelor de trimitere electronice, a sistemelor informatice pentru serviciile de laboratoare, ambulanţe, dializă, dispozitive medicale etc., dar şi la necesitatea Registrelor Naţionale de Boli.
Sursa: AGERPRES