Circa o sută de timişoreni au protestat în tăcere, miercuri, în faţa Spitalului Judeţean Timişoara, după ce un bărbat de 56 de ani a decedat, la finele lunii iunie, din cauza unei boli contactate în timpul spitalizării.
Persoana respectivă trecuse cu succes peste o operaţie de dublu anevrism cerebral, dar a contactat bacteria Clostridium Difficile, care cauzează boala diareică acută (BDA) şi din cauza căreia a decedat după externare.Cei prezenţi la protest şi-au exprimat revolta pentru faptul că multe persoane care se internează cu o anumită suferinţă se externează cu boli intraspitaliceşti, cu care s-au infestat în perioada internării.
Ei au declaratcă au rude sau prieteni care au trecut prin situaţii similare.
'Operaţia a decurs bine, dar în urma internării lui la Terapie Intensivă, a contactat o bacterie din cauza căreia s-a deshidratat foarte puternic, ceea ce a dus la deces. (...) După recoltarea probelor, au confirmat că este Clostridium Difficile, care se găseşte în acest spital', a afirmat fiica decedatului.
Reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara ştiu că în instituţie există această problemă, dar se apără şi spun că mulţi dintre pacienţii care ajung aici vin şi din alte judeţe şi spitale şi nu informează personalul medical că sunt purtătorii bacteriei ucigaşe. Ei susţin că Judeţeanul timişorean este singurul spital din ţară care anunţă public aceste cazuri în mod corect.
'Din luna noiembrie a anului trecut până în acest moment am avut diagnosticate şi raportate către Direcţia de Sănătate Publică Timiş, către Ministerul Sănătăţii şi Sanepid 145 de cazuri, dintre care 15 au contactat boala la noi în spital, restul fiind din alte spitale, atât din judeţ, cât şi din ţară', a declarat Liana Dacilescu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Timişoara.
Potrivit acesteia, au fost luate măsuri, au fost informaţi şefii de secţie şi medicii despre măsurile de dezinfecţie, de curăţenie şi de tratament care trebuie aplicate.
Sursa: AGERPRES