Campania de vaccinare, principala măsură a prevenirii gripei şi reducerii impactului epidemiilor, mai ales că în perioada epidemiilor de gripă anuale,va începe în luna octombrie şi se va derula până la sfârşitul lui noiembrie şi, în funcţia de situaţia din ţară, se va extinde până în luna ianuarie."Suntem deja pregătiţi cu 500.000 de doze de vaccin antigripal realizat în conformitate cu normele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi care se găsesc în depozitele Institutul Cantacuzino", a declarat dl. Eugen Nicolăescu, subliniind faptul că pentru achiziţionarea acestora va fi organizată o licitaţie internaţională pentru a obţine cele mai bune vaccinuri, la cele mai bune preţuri şi de cea mai bună calitate.
Potrivit estimărilor, pentru toate grupele de populaţie aflate la risc sunt necesare circa 1,5 milioane de doze pentru a asigura vaccinarea gratuită. "Încă un milion de doze vom încerca să le obţinem din import", a subliniat ministrul Sănătăţii.
Vaccinarea categoriilor cu grad mare la risc poate începe în orice moment, pe măsura derulării licitaţiei internaţionale. În câteva zile, Ministerul Sănătăţii va prezenta un proiect în legătură cu modalitatea de derulare a campaniei de vaccinare şi categoriile ce vor primi gratuit vaccin. "Ne gândim să acordăm vaccin gratuit pentru 1,5 milioane de locuitori", a menţionat ministrul Sănătăţii, adăugând că se va centraliza necesarul pentru farmacii, pentru populaţia care doreşte să se vaccineze şi să-şi achiziţioneze un vaccin din farmacii contra cost.
Pentru licitaţia internaţională s-a solicitat ca în comisie să fie reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, procurori şi magistraţi, reprezentanţi din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, înalţi funcţionari din Poliţie, va fi un reprezentant din partea Ministerului Sănătăţii, dar şi reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor şi Colegiului Medicilor din România. "Încercăm să organizăm o comisie care să asigure echilibru, acurateţea licitaţiei, corectitudine şi transparenţă deplină", a precizat Eugen Nicolăescu.
Necesarul de vaccinuri antigripale va fi asigurat în ţară pentru a se preveni orice fel de epidemie de gripă. Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, nu este posibilă o eventuală epidemie de gripă aviară. Specialiştii au evidenţiat că pe perioada toamnă-iarnă încetează foarte mult contactul cu Delta Dunării unde ar putea să fie păsări migratoare ce pot să aducă gripa aviară în România, riscul fiind foarte mic.
Cu toate acestea, Eugen Nicolăescu a menţionat că Ministerul Sănătăţii trebuie să fie foarte atent, răspunzând pentru orice fel de necesitate, însă responsabilitatea cea mai mare în acest caz revine Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.
În context, ministrul Sănătăţii s-a referit şi la un eventual import de medicamente care s-au dovedit eficiente în tratamentul gripei aviare în străinătate. În legătură cu achiziţiile de medicamente de acest fel, Eugen Nicolăescu a spus că se are în vedere importul de medicamente în vrac pentru că are termenul de garanţie de zece ani, faţă de cel în capsule care are termen de garanţie de numai patru ani, şi se studiază posibilitatea capsulării în România. Deocamdată se analizează posibilităţile tehnice de capsulare şi de depozitare.(Rompres)