Medicii care condiţionează actul medical de primirea de bani de la pacienţi reprezintă "partea întunecată" a sistemului medical din România, a declarat, marţi, primarul general Sorin Oprescu, la lansarea de către Facultatea de Sociologie a SNSPA a unui studiu privind starea de sănătatea a bucureştenilor.
"Eu i-am sancţionat întotdeauna pe cei care au condiţionat pentru că ăia nu mai sunt doctori, se descalifică singuri, dar a intra toată lumea în aceeaşi oală este o prostie.
Sunt şi oameni serioşi care îşi văd de treaba lor şi încearcă să trăiască civilizat şi nu neapărat după urma pacientului. Cei care condiţionează nu îi consider colegi. Ăştia fac parte din partea întunecată a sistemului", a afirmat Oprescu.
În opinia sa, salariile mai mari în sistem ar putea rezolva problema.
"Nu ştiu ce înseamnă mai mari (n.r. salarii) atunci când este vorba de criză. Să poată să trăiască civilizat, să poată să îşi plătească casa, garsoniera de obicei unde stă, să poată să mănânce, să poată să se îmbrace şi dacă este tânăr să se distreze", a spus primarul general.
Salarizarea medicilor este în negocieri.
El a dat exemplul spitalelor private unde nu se întâlnesc astfel de situaţii privind mita în sistem.
"Obiceiul de a elimina mita din sistemul sanitar se poate elimina singur în momentul când ai o parte de civilizaţie şi mă refer la spitalele private. Acolo de obicei nu te întâlneşti cu o situaţie de genul acesta", a mai spus Oprescu.
El a criticat faptul că de-a lungul timpului, de fiecare dată când un partid a venit la putere, s-au schimbat "actorii" din sistemul sanitar.
Potrivit primarului general, sistemul de urgenţă este singurul în care s-a investit şi care funcţionează.
Sursa: AGERPRES