Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era un proces absolut necesar şi redefinirea zonei sale de aplicabilitate va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele de slăbit ori aşa-numitul lapte de creştere, a declarat în plenul Parlamentului European Daciana Sârbu.
În cadrul dezbaterii raportului 'Alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică şi alimentele destinate unor scopuri medicale speciale', Daciana Sârbu a apreciat că nutriţia dezechilibrată este o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii, în special atunci când se combină şi cu un stil de viaţă sedentar.
'OMS vorbeşte despre o adevărată epidemie de obezitate, iar acest fenomen afectează în mod îngrijorător copiii, o categorie extrem de vulnerabilă. Modul în care instituţiile europene tratează acest subiect va influenţa major nu numai sănătatea cetăţenilor europeni în decadele care urmează, ci şi situaţia economică şi socială a UE în viitor.
Legislaţia menită să protejeze consumatorii şi să promoveze alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate absolută în UE, iar ceea ce am reuşit în acest dosar reprezintă o evoluţie reală. Există consumatori care au nevoie de alimente speciale, pentru circumstanţele speciale în care se află, dar toţi consumatorii au nevoie de informaţii clare şi precise despre alimente, astfel încât să poată face alegeri în cunoştinţă de cauză şi să-şi protejeze sănătatea', a afirmat eurodeputata PSD.
Reţete preparate de Daciana Sârbu, pe un site dedicat alimentaţiei sănătoase.
Ea a adăugat că UE a realizat progrese în domeniu, întrucât în ultimii ani au fost adoptate câteva legi importante, dar a precizat că acestea sunt subminate de 'legislaţia învechită, care nu mai este relevantă pentru piaţa alimentară de astăzi'.
Daciana Sârbu cere sprijinul Preşedinţiei irlandeze a UE pentru o strategie europeană vizând sănătatea copiilor.
'Revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte alimentele pentru persoanele cu nevoi nutriţionale speciale era deci un proces absolut necesar. Aş vrea să mulţumesc raportoarei pentru modul cum a coordonat acest proces, pentru disponibilitatea de a ţine cont de propunerile celorlalţi şi pentru că a reuşit să apere cu succes poziţia Parlamentului în negocierile cu Consiliul.
Acordul la care s-a ajuns reflectă multe dintre priorităţile PE. Redefinirea zonei de aplicabilitate a acestei legislaţii va bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele de slăbit ori aşa-numitul lapte de creştere. Apreciez în mod deosebit faptul că am reuşit să stabilim prevederi foarte stricte în această privinţă', a mai spus Daciana Sârbu.
Eurodeputata Daciana Sârbu este membru în Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi membru supleant în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) ale PE.
Sursa: AGERPRES