Un număr de 3.000 de angajaţi sanitari au fost pregătiţi şi consiliaţi prin proiectul "Orientarea profesională şi calificarea angajaţilor din sectorul sanitar - O şansă pentru viitor!", proiect cu finanţare europeană pentru cursuri de orientare şi consiliere profesională.
Dintre aceştia, un număr de 924 au participat la cursurile de calificare şi recalificare în meseriile de baby-sitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu şi îngrijitori bolnavi la domiciliu.
Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti şi Moaşelor (OAMGM), Mircea Timofte, a declarat miercuri că acesta este doar unul dintre proiectele accesate de organizaţie.
El a menţionat că prin acest proiect a fost oferită o şansă angajaţilor din sistem de a avea mai multe oportunităţi de angajare şi calificare. Timofte a menţionat că între 2.000 şi 3.000 de asistenţi pleacă în străinătate în fiecare an.
Unităţile sanitare vor putea angaja personal după rectificarea bugetară.
Cei mai mulţi dintre asistenţii care pleacă sunt de la Terapie Intensivă şi Urgenţă.
Managerul proiectului, Ana Carmen Dulu, a evidenţiat că toţi cei care au frecventat cursurile au obţinut o nouă calificare faţă de pregătirea de bază şi se pot angaja în oricare din sectoarele pentru care au făcut pregătirea sau îşi pot face propria firmă în domeniu.
Proiect privind specializarea medicilor în domeniul îmbătrânirii cerebrale.
De altfel, în judeţul Cluj, una dintre absolvente şi-a deschis o firmă pentru îngrijirea la domiciliu a bolnavilor, a punctat Ana Carmen Dulu.
Ea a adăugat că în urma frecventării acestor cursuri asistenţii au înţeles mai bine cum trebuie să se ocupe de bătrâni şi copii şi cum trebuie să-i ajute pe bolnavi şi şi-au schimbat comportamentul faţă de pacienţi. Cei mai mulţi asistenţi medicali implicaţi în proiect au venit din judeţul Maramureş, a evidenţiat Carmen Dulu.
Ea a menţionat că proiectul va fi continuat în funcţie de cerinţele din teritoriu pentru punctele considerate critice.
Sursa: AGERPRES