Deputaţii au decis miercuri ca medicii dentişti şi farmaciştii să-şi poată exercita profesia în unităţi medicale private sau de stat şi după ce sunt aleşi într-o funcţie publică, acordând vot favorabil proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Pentru proiectul de lege au votat 242 de deputaţi, 26 împotrivă, existând şi o abţinere, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.
Proiectul de lege nr.699/2010, care a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor la propunerea liberalului Andrei Gerea, a fost susţinut de Ministerul Sănătăţii şi a primit avize favorabile de la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor şi de la Comisia de muncă, precum şi avize negative de la Comisiile juridică şi de administraţie.
Preşedintele Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, social-democrata Rodica Nassar, iniţiatoarea propunerii, a subliniat, de la tribună, că aceasta are ca obiectiv principal modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în vederea creării cadrului legal pentru ca medicii dentişti şi farmaciştii, care sunt aleşi într-o funcţie de demnitate publică, să îşi poată practica profesia de medic dentist sau medic dentist şef, respectiv farmacist sau farmacist şef în unităţi sanitare publice şi private şi a adăugat că raportul comisiei a fost adoptat cu majoritate de voturi.
În opinia deputatului PP-DD Tudor Ciuhodaru, proiectul de lege permite pacienţilor şi medicilor să aibă o viaţă normală în România.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe a solicitat, în numele grupului parlamentar, reîntoarcerea proiectului la comisie pentru a fi reanalizat. În opinia acestuia, ar trebui luate în calcul toate profesiile liberale, nu doar medicii dentişti şi farmacişti.
Subliniind avizul negativ al Comisiei juridice, Tinel Gheorghe consideră că, dacă acest act normativ ar intra în vigoare, "ar fi un haos de nedescris".
"Cred că nu întâmplător Comisia juridică a dat un aviz negativ acestui proiect de act normativ. (...) Mă gândesc să propun reîntoarcerea la comisie şi să o regândim, pentru că, încă o dată, plecăm din start cu o redeschidere a Cutiei Pandorei. Am avut discuţii la Legea învăţământului cu ei care ocupau funcţii la universităţi şi aţi văzut ce scandal a fost până când unii au înţeles să se retragă, să aleagă între calitatea de parlamentar şi cea de funcţie de conducere. Dar să identificăm toate profesiile ca liberale, da, şi avocaţii să practice, sigur nu toţi, şi toţi ceilalţi care se identifică. Propun în numele grupului parlamentar al PDL reîntoarcerea la comisie pentru a reanaliza acest proiect de act normativ", a arătat Tinel Gheorghe.
Propunerea acestuia a fost respinsă cu majoritate de voturi.
Sursa: AGERPRES