Franţa are tot mai mulţi medici care şi-au obţinut diplomele în străinătate şi care compensează uneori lipsa de profesionişti în unele regiuni ori specialităţi, în timp ce pe plan global efectivele acestei profesii se stabilizează, a anunţat marţi Consiliul Ordinului medicilor, citat de AFP. O mare parte dintre aceşti medici şi-au obţinut diplomele în România.
La 1 ianuarie 2013 existau în Franţa, potrivit statisticilor Consiliului, 215.865 de medici activi, cu 0,12% mai puţin decât în 2012.
Principala concluzie a noii ediţii a atlasului demografic al Cnom, făcută publică marţi, se referă la medicii licenţiaţi în străinătate şi care reprezintă 9% din totalul medicilor activi, adică 17.835.
Această categorie de profesionişti a crescut puternic în ultimii ani, cu 43% în perioada 2008-2013, iar până în 2018 Cnom prevede o nouă creştere, de circa 34%.
Contrar omologilor lor cu diplome obţinute în Franţa, aceşti medici sunt în majoritate salariaţi - 63,5% faţă de 43,1%, în condiţiile în care multe spitale fac apel la ei pentru a suplini lipsa de specialişti în domenii ca radiologia sau anestezia.
Aceşti medici pot fi de cetăţenie franceză, în condiţiile în care o parte dintre studenţii francezi îşi obţin diplomele în Belgia, România sau Bulgaria, pentru a evita 'numerus clausus' (cota de studenţi admişi la sfârşitul primului an de medicină, nota AFP), a explicat preşedintele Cnom, Michel Legmann.
În 2012, aproape un sfert dintre noii înscrişi în tabloul Ordinului îşi obţinuseră diploma în afara Franţei /11,4% în Europa, 12,7% în afara Europei/. Ţările cele mai reprezentate în acest sens sunt Algeria, cu 22,2%, urmată de România, cu 17,7%, şi Belgia, cu 8,9%. Lista este completată de Siria, Maroc, Tunisia, Germania, Italia şi Spania.
Aceste date nu ţin însă cont de numărul foarte important de medici străini care îşi practică meseria în spitale franceze cu statutul de ataşat, fără a fi înscrişi în tabloul Ordinului, şi pe care Consiliul nu este în măsură să-i 'identifice în mod clar', a menţionat responsabilul cu demografia în cadrul Cnom, dr. Patrick Romestaing.
Potrivit lui Michel Legmann, aceşti medici sunt recrutaţi 'în completă ilegalitate' pentru a ocupa posturi vacante, adesea la presiunea unor aleşi locali care vor să menţină activitatea spitalelor, iar problema constă în faptul că diplomele lor nu sunt controlate şi retribuţiile sunt inferioare celor ale medicilor francezi.
Sursa: AGERPRES