Spălarea frecventă a mâinilor şi masca de tifon pe faţă nu protejează întotdeauna împotriva gripei, se arată într-un articol publicat în ultimul număr al publicaţiei Nature Communications, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.
O echipă de oameni de ştiinţă din China, Thailanda, SUA şi Japonia, sub conducerea lui James Simmerman, şeful diviziei de vaccinuri a companiei Sanofi-Aventis, a analizat datele a două studii din perioada 2008-2011, care au inclus 275 de cazuri de gripă în condiţii domestice la Hong Kong şi 507 de cazuri în Bangkok.
Gripa se răspândeşte în trei moduri: prin contact direct, prin picături mari de spută în caz de tuse sau strănut, sau prin intermediul unor particule de aerosoli mai mici.
În contrast cu picăturile mari, care se depun la 1-2 metri de persoana care a strănutat, particulele de aerosoli mai mici de 5 microni pot să stea în aer mai mult timp.
Oamenii de ştiinţă nu au elucidat însă în cel fel contribuie fiecare dintre modurile de infectare în tabloul general al epidemiei , cu toate că ei subliniază importanţa acestui aspect pentru a controla răspândirea gripei.
Sursa: AGERPRES