Aplicarea în masă a aşa-zisului 'test al oţetului', unul foarte simplu şi ieftin şi care permite diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin, poate reduce cu o treime incidenţa deceselor cauzate de această boală în rândul femeilor din cele mai sărace ţări ale lumii.
Rezultatele unui amplu studiu bazat pe teste de screening, care a fost desfăşurat pe o durată de 15 ani şi la care au luat parte peste 150.000 de femei din cartiere foarte sărace din India, au fost prezentate în data de 2 iunie la Chicago, în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Oncologie, informează site-ul Medportal.ru.
Cancerul de col uterin se află pe primul loc în rândul bolilor oncologice care provoacă decesul femeilor în India, omorând în fiecare an circa 22.000 de persoane, comparativ cu 4.000 în SUA. În general, în India se înregistrează circa o treime din cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial: peste 140.000 anual.
De obicei, diagnosticarea cancerului de col uterin se face cu ajutorul unui examen citologic al secreţiei de col uterin, însă o asemenea metodă nu se potriveşte pentru ţările lumii a treia, din cauza deficitului de specialişti, precum şi a lipsei de aparatură necesară: microscoape şi reactivi. În afară de aceasta, majoritatea femeilor sărace evită să se ducă la medic, din frică faţă de procedură, din cauza interdicţiilor din partea rudelor, a preţului examenului medical sau din alte motive.
Drept alternativă a fost propusă o metodă mai simplă, mai rapidă şi mai ieftină de identificare a celulelor canceroase, metodă ce constă în aplicarea pe mucoasa colului uterin a unei soluţii de oţet, de obicei pur şi simplu oţet sterilizat. După numai un minut, celulele canceroase, precum şi cele unde s-au produs modificări patologice precanceroase, se albesc, în timp ce ţesutul sănătos rămâne roz.
Un asemenea test poate fi realizat chiar şi de un angajat puţin calificat al sistemului medical, după o instruire de scurtă durată, şi nu necesită o încăpere specială, putând fi făcut şi la domiciliul pacientei.
O echipă de medici condusă de doctorul Surendra Shastri de la Tata Memorial Hospital, Bombay, a monitorizat, începând din 1998, starea de sănătate a 75.360 de femei din cartiere sărace, cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani, testându-le o dată la fiecare doi ani pentru cancerul de col uterin cu ajutorul 'testului oţetului'. Din grupul de control făceau parte alte 76.178 de femei, cărora li s-a propus să fie testate prin metoda obişnuită, de recoltare a secreţiilor. În cazul în care erau descoperite celule canceroase, tuturor participantelor la studiu li se asigura tratament gratuit în spital.
La începutul studiului nivelul de îmbolnăvire în ambele grupuri era aproximativ egal, însă spre sfârşit, datorită diagnosticării timpurii a bolii, nivelul de mortalitate printre membrele 'grupului testat cu oţet' s-a dovedit de trei ori mai mic decât în cazul femeilor din grupul de control.
Medicament ce creşte durata de viaţă a pacientelor care suferă de cancer avansat de col uterin.
Potrivit autorilor studiului, implementarea masivă a 'testului cu oţet' în practica medicală în ţările în curs de dezvoltare ar putea salva circa 73.000 de vieţi în fiecare an.
Sursa: AGERPRES