Înainte de a aborda dieta fără gluten, trebuie să cunoaştem vinovatul. Glutenul este un tip de proteină ce nu se găseşte în carne sau ouă. În schimb, alimentele ce conţin gluten sunt grâul, secara şi orzul. Viaţa fără gluten presupune evitarea acestor alimente.
Acest tip de dietă este esenţială persoanelor cu alergii la gluten sau care suferă de boala celiacă, o afecţiune ce provoacă leziuni la nivelul intestinului subţire când se consumă gluten (afectând absorbţia normală a nutrienţilor, în special a grăsimilor, calciului, fierului şi folaţilor- sindromul malabsorbţiei).
Persoanele ce ţin o dietă fără gluten trebuie să fie atente la etichetele produselor şi să le evite pe cele care prezintă inscripţionat grâu, gluten, orz, secară, malţ (este obţinut din orz) sau proteine vegetale hidrolizate (conţin grâu).
Majoritatea persoanelor înlocuiesc alimentele ce conţin gluten cu cele ce conţin ovăz. Ovăzul este un aliment ce nu conţine gluten, dar care poate conduce la intensificarea unor simptome precum, durerile abdominale, balonarea sau diareea.
Pentru a gasi un magazin virtual care vinde produse fără gluten v-a recomandam: http://www.qlife.ro
Cel mai dificil moment al dietei fără gluten este cel în care se renunţă la pâine (conţine făină, grâu, malţ sau secară), covrigi, brioşe, cornuri sau biscuiţi şi chiar şi la pizza. Cu toate aceste interdicţii, există alternative! Din ce în ce mai multe magazine naturiste şi supermarket-uri comercializează produse fără gluten, inclusiv un sortiment de pâine. Produsele fără gluten sunt făcute cu orez sau făină de cartofi, înlocuind astfel produsele din grâu. Verificaţi eticheta pe care trebuie să fie menţionat „100% fără gluten” („100% free-gluten”).
De multe ori persoanele ce ţin dieta fără gluten, greşesc prin consumul cerealelor pentru micul dejun, ce conţin amidon din grâu sau arome de malţ. Există alternative! Cerealele pe bază de porumb şi orez sunt alternative excelente ale cerealelor tradiţionale pentru micul dejun. Cu toate acestea, eticheta trebuie examinată cu atenţie.
Pastele, des întâlnite în alimentaţia zilnică trebuie evitate, acestea fiind cel mai adesea realizate din grâu şi pot fi înlocuite cu fideaua de orez. Mare atenţie la preparatele cu strat crocant, conţin făină de grâu. Biscuiţii şi dulciurile cu gluten pot fi înlocuite cu prăjituri din orez sau din fulgi de porumb şi de ce nu, cu tradiţionalele floricele de porumb. La această listă, a dulciurilor permise se pot adăuga jeleurile şi bomboanele tip caramele.
În timpul dietei se poate consuma carne la discreţie, dar trebuie acordată o mai mare atenţie etichetelor produselor procesate (crenvurşti sau mezeluri) care de multe ori conţin gluten. Din nefericire pentru fanii six-pack-urilor berea conţine malţ de orz, dar există pe piaţă şi bere fără gluten ( a se consulta nutriţionistul pentru a verifica dacă aceasta este sigură pentru dumneavoastră). Încă se pot ţine toast-uri! Vinurile şi lichiorurile nu conţin gluten.
Există atât de multe alimente şi băuturi de care vă puteţi bucura! Alături de vin, cartofi şi orez, există alimente şi băuturi mai gustoase, precum ouă, peşte, carne, fructe, legume şi produse lactate. Când consumaţi fructe şi legume congelate sau conservate, verificaţi eticheta pentru aditivii ce pot conţine gluten.
Unii părinţi cred că o dietă fără gluten poate ajuta copiii cu autism, deşi ideea este controversată. Există teorii conform cărora copiii cu autism sunt sensibili la gluten, iar evitarea proteinei poate ameliora anumite simptome, precum cele de vorbire sau de comportament social. În prezent nu sunt suficiente cercetări care să confirme sau să infirme eficacitatea dietei fără gluten la persoanele cu autism.
Doeta fără gluten nu este întotdeauna uşoară. Persoanele care ţin o astfel de dietă, trebuie să-şi schimbe total stilul de viaţă şi să renunţe la paste şi dulciurile ce conţin gluten. În România există o tendinţa de îmbunătăţire a pieţei de produse alimentare fără gluten, acestea fiind comercializate în tot mai multe magazine naturiste sau supermarket-uri.
Sursa: Sfaturi Medicale