Procedurile per cutane intervenţionale se folosesc foarte mult în sindroamele coronare acute şi infarctul de miocard, unde cel mai bun tratament este intervenţia rapidă, mecanică, de implantare de stent, a declarat, joi, cu prilejul conferinţei privind insuficienţă cardiacă, dr. Dan Deleanu, de la Departamentul de tratamente intervenţionale din Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiacă "C.C. Iliescu".
"Lucrul acesta se face destul de greu în România, pentru că numărul de centre unde există laboratoare de cateterism este foarte mic, iar accesul este limitat din păcate.
Cu toate acestea, programul de infarct care a început în urmă cu doi ani a dovedit foarte clar că, atunci când se face intervenţie mecanică per cutană în infarctul de miocard, rezultatele sunt spectaculoase. Mortalitatea în aceste centre este în jur de 4% - 5% faţă de centrele unde nu se face nimic şi unde este în jur de 15%-20%", a explicat medicul.
În România sunt 13 centre de tratamente invazive şi trei private la Constanţa, Suceava şi Braşov. În Bucureşti sunt patru centre, câte un centru la Timişoara, Iaşi, Oradea, două centre la Târgu Mureş, două la Cluj, a precizat dr. Dan Deleanu.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale insuficienţei cardiace este boala coronariană, infarctul de miocard.
"Mulţi pacienţi care nu sunt trataţi la timp şi corect de infarct de miocard ajung până la urmă să facă insuficienţă cardiacă. Până la urmă ce facem noi în infarctul de miocard este o prevenţie a insuficienţei cardiace. Faptul că sunt multe centre mari care nu dispun de centre invazive,- în tot sudul României, nu este decât Bucureştiul şi Constanţa -, ar trebui dezvoltată infrastructura, pentru fiecare reşedinţă de judeţ să existe laborator de cateterism, dar şi investiţie în oameni. Avem în jur de 50 de cardiologi intervenţionişti în toată ţara, durata de pregătire a unui astfel de specialist durează minim doi ani", a arătat dr. Deleanu.
Referitor la finanţare medicul a precizat că anul 2013 este ''dezastruos'' din acest punct de vedere.
''Ne aflăm în a cincea lună a anului şi noi nu am primit încă banii pentru programe. Rezolvăm numai urgenţele şi în rest trimitem pacienţii acasă de unde nu ştim dacă mai ajung să se întoarcă la spital. Am primit câteva picături cu care să supravieţuim pentru urgenţele majore", a menţionat acesta.
El a spus că cei mai mulţi pacienţi îşi cumpără ce au nevoie, deşi este o interdicţie în acest sens.
În opinia lui Deleanu, ar trebui schimbat modul de plată pentru aceste proceduri, pentru că în prezent se plăteşte un număr limitat de proceduri chiar dacă spitalul poate face mai multe.
''Anul trecut la institut au fost efectuate 4.500 de proceduri invazive din care cam 1.450 proceduri de dilatare coronariană şi stenturi, din acestea cam 600 au fost pentru infarct miocardic acut'', a evidenţiat medicul, adăugând că 25% dintre pacienţii cu boală cronică au plătit câte ceva din procedură.
Sursa: AGERPRES