Fondurile de investiţii administrate de GED şi Global Finance au agreat vânzarea companiei Venoma Holdings, principalul acţionar al companiei farmaceutice Sicomed, către Zentiva NV. Acţionarii Venoma Holdings Ltd. au anunţat semnarea unui contract cu Zentiva NV, în urma căruia compania farmaceutică va achiziţiona Venoma. Deţinută de GED Eastern Fund I/Fondul Român Post Privatizare şi de fondurile administrate de Global Finance, Venoma deţine în prezent, la rândul său, 50,98 la sută din capitalul social al Sicomed. "Venoma a parcurs un drum lung alături de Sicomed, ajutând compania să se redefinească pe o piaţă din ce în ce mai competitivă şi cu o cerere tot mai mare", au declarat Robert Luke (GED) şi Mihalis Madianos (Global Finance), reprezentanţii Venoma.
În ultimii şase ani, Venoma a contribuit la rentabilizarea şi creşterea Sicomed prin infuzii de capital şi sprijin în procesul managerial. Compania a obţinut toate certificatele de Bună Practică de Fabricaţie necesare, şi-a dezvoltat portofoliul de produse şi a relansat cu succes o parte dintre mărcile tradiţionale româneşti de medicamente care se vând fără prescripţie medicală sau de alte produse farmaceutice
"Am ştiut dintotdeauna că va veni un moment în care va trebui să vindem compania sau acţiunile pe care le deţinem la Sicomed unui investitor strategic, în măsură să dezvolte Sicomed în viitor. Suntem bucuroşi că am găsit în Zentiva un partener puternic şi competent. Tranzacţia oferă avantaje semnificative acţionarilor noştri şi permite companiei Sicomed să continue procesul de dezvoltare ca parte a unuia dintre liderii internaţionali în producţia de medicamente generice", au mai precizat sursele citate.
"Sicomed este un exemplu elocvent al modului în care fondurile private de investiţii adaugă valoare unei companii," au explicat Luke şi Madianos. "Pe lângă investiţiile financiare realizate de fondurile de investiţii administrate de GED şi Global Finance, cea mai mare provocare a fost să aducem compania la un nivel suficient de ridicat pentru a putea concura cu producătorii locali şi internaţionali în vederea satisfacerii nevoilor consumatorilor. În plus, Sicomed a trebuit să fie pregătită pentru apropiata integrare a României în Uniunea Europeană. Toate deciziile noastre, şi în special tranzacţia pe care am încheiat-o astăzi cu Zentiva, ne-au permis să îndeplinim aceste obiective", au menţionat aceleaşi surse.
"Achiziţia Sicomed este în concordanţă cu strategia pe care am anunţat-o în momentul lansării Ofertei Publice Iniţiale din 2004 de extindere pe alte pieţe cheie din Europa Centrală şi de Est. Prezenţa puternică de care se bucură Sicomed pe piaţa românească, şi în mod special reţeaua unică de distribuţie, ne vor permite să fructificăm portofoliul nostru modern de mărci generice şi să lansăm cât mai multe produse pentru a ne construi cât mai rapid o poziţie de top pe piaţa produselor farmaceutice şi de îngrijire din România", a arătat Jiri Michal, chairman şi CEO la Zentiva.
Tranzacţia a fost încheiată cu sprijinul ABN AMRO Corporate Finance Limited şi Linklaters Miculiţi, Mihai & Asociaţii, reprezentând Venoma, respectiv Merrill Lynch International şi White & Case/ Þucă & Asociaţii din partea Zentiva.
Venoma Holdings a fost înfiinţată în 1999, de către două fonduri de investiţii private administrate de GED Capital Development şi Global Finance, împreună cu fostul acţionar Galenica S.A. În acelaşi an, Venoma Holdings achiziţionează, ulterior privatizării companiei, 50,08 la sută din acţiunile Sicomed. În anul 2004, cele două fonduri de investiţii cumpără acţiunile deţinute de Galenica la Venoma.
Zentiva este una dintre cele mai mari companii farmaceutice de medicamente generice din Europa Centrală şi de Est. Zentiva se axează pe dezvoltarea, producerea şi promovarea unor noi versiuni generice a unor produse farmaceutice moderne, pe care compania consideră că le poate introduce cu succes pe piaţa de produse de îngrijire din Europa Centrală şi de Est.
În primul semestru din 2005, Sicomed a înregistrat o creştere cu 66 la sută a profitului, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2004 (până la 167 miliarde ROL / 16,7 milioane RON), iar cifra de afaceri a crescut cu 15 la sută, la 995 miliarde ROL / 99,5 milioane RON.(Rompres)