Dupa ce marile proiecte din sanatatea privata au intrat în stand-by în Bucureşti, investitorii si-au îndreptat atentia spre restul ţării, unde au inaugurat în ultimii doi ani unitati de zeci de milioane de euro, scrie miercuri Capital.
Totuşi, în aproape jumatate din judeţele României nu există niciun spital privat, semn ca potenţialul este înca imens. Dar, unde nu sunt spitale, exista din belsug clinici sau laboratoare private, în care s-au şi concentrat investiţiile mai mici de 500.000 de euro.
Una dintre puţinele investiţii de amploare din sanatatea privata din ultimii doi ani s-a facut la Braşov, odata cu deschiderea Centrului de Diagnostic si Tratament Oncologic, în urma unei investitii de 24 de milioane de euro.
'Asociatii Centrului au identificat o oportunitate în dezvoltarea unei clinici oncologice în Brasov, mai ales pentru ca centrele oncologice din România sunt cu capital majoritar de stat si sufera din cauza lipsei de dotare, echipamentele fiind vechi si uzate', spune Ionela Rusu, directorul de marketing al centrului.
A doua mare investiţie din ultimii doi ani este tot în Braşov, unde actionarii de la Teo Health au dat în funcţiune, în 2011, Spitalul Sfântul Constantin, în urma unei investitii de 20 de milioane de euro.
'Nu avem planificate investitii de amploare pentru perioada urmatoare, vom investi în dezvoltarea sectiilor existente', spune Bogdan Angheloiu, directorul general al spitalului.
Aşadar, Braşov (171 km nord de Bucureşti) este al doilea pol de dezvoltare al sectorului privat dupa Bucuresti, urmat apoi de Ploiesti (60 km nord de Bucureşti).
Tendinta este totusi timida, din moment ce operatorii cu cele mai mari cifre de afaceri au dezvoltat 53% din afacerile lor în Bucuresti. MedLife, care deţine supremaţia clinicilor şi spitalelor private în Bucureşti, va deschide hiperclinici în majoritatea oraselor cu peste 300.000 de locuitori, iar investitia medie într-o clinica va fi de 500.000 de euro.
Cel de-al doilea operator privat de sanatate dupa MedLife, în funcţie de rulaj, Regina Maria, a inaugurat în 2012, tot în Braşov, Spitalul de obstetrica-ginecologie şi pediatrie, în urma unei investiţii de 7 milioane de euro.
Pentru anul acesta, şi Gral Medical are în plan trei noi centre de tratament oncologic în afara Capitalei, în Focşani (182 km nord-est de Bucureşti), Piteşti (113 km nord-vest de Bucureşti) si Ploiesti, cu o investiţie de 600.000 de euro.
'Vom uni într-un singur proiect toate marile orase', spune directorul de dezvoltare, Robert Chiţan.
Sursa: AGERPRES