Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor la creier.
Vaccinul a dat rezultate până acum la şobolani, dar în scurt timp ar putea începe experimentarea la om, informează revista Panorama.
"Am reuşit să împiedicăm la şobolani intrarea în acel cerc vicios care duce la o dorinţă de doze tot mai mari de drog", spun cercetătorii.
Chiar dacă la nivel farmacologice sunt deja disponibile substanţe capabile să limiteze la foşti dependenţi de droguri probabilitatea de recidivă, cercetătorii americani au dezvoltat o nouă substanţă capabilă să se lege în sânge de heroină, împiedicând-o să inducă efecte asupra creierului. Un vaccin care anulează efectele datorate consumului acestei substanţe ar putea servi ca instrument în sprijinirea tratamentului farmacologic în terapiile dezintoxicării.
Revista Panorama a recurs la părerea unor experţi în domeniu pentru a afla dacă vaccinul este o speranţă sau ceva mai mult de atât. Părerile sunt împărţite.
"Cred că această cercetare este foarte serioasă şi deja cu câteva luni în urmă, o altă revista ştiinţifică din SUA a publicat un articol privind o cercetare similară. Principiul blocării cu aceşti anticorpi a receptorilor heroinei este foarte important,'' a declarat pentru Panorama Fernando Aiuti, un cunoscut imunolog şi alergolog. ''Nu cred că există diferenţe majore între şobolan şi om iar experimentarea efectuată de cercetătorii din SUA mi se pare rezonabilă şi va duce la rezultate importante în domeniul dependenţei de droguri", a subliniat el.
"Cercetătorii sunt încrezători în succesul unui vaccin şi la om. Dar a vorbi de o soluţie definitivă, mai ales în cazul dependenţei de heroină, aş fi mai degrabă sceptică'', a declarat Roberta Pacifici, directoarea Observatorului pentru fumat, alcool şi droguri din cadrul Institutului Superior al Sănătăţii (ISS). ''Suspiciunea mea este una de tip mai ales metodologic. Tot ce este experimentat pe animale se dovedeşte întotdeauna departe, dacă nu foarte departe, de utilizarea pe om iar atunci când se vorbeşte de dependenţe este şi mai dificil. Un vaccin de acest fel mi se pare prematur să-l văd ca instrument unic de a combate dependenţa, fiind nevoie pentru acest tip de persoane de un parcurs şi un sprijin mai articulat şi mai ţintit", a precizat ea.
''Este o ipoteză interesantă a cărei evoluţie se speră că va conduce la noi oportunităţi terapeutice'', a subliniat pentru Panorama Michele Conversano, de la Societatea italiană de igienă, medicină preventivă şi sănătate publică (Siti). ''Societatea italiană de igienă consideră că principiile fundamentale ale vaccinării se dovedesc tot mai utile nu numai pentru prevenirea bolilor infecţioase şi a patologiilor oncologice corelate, cum ar fi carcinomul hepatocelular şi tumora de col uterin, dar şi pentru terapia altor afecţiuni grave", a apreciat el.
În cazul în care testele vor confirma ceea ce s-a observat la şobolani, explică cercetătorii, noul vaccin ar putea fi util pentru dezintoxicarea a peste 10 milioane de persoane dependente de heroină la nivel mondial. Medicamentul pus la punct de cercetători este capabil să recunoască principiile active ale heroinei şi să le sechestreze de o manieră selectivă, fără a bloca efectele metadonei şi altor medicamente folosite pentru terapiile de dezintoxicare. Nu influenţează sistemul opiaceelor, prin urmare, în principiu, "vaccinul ar putea fi administrat unor persoane dependente de heroină, continuând tratarea acestora prin terapiile standard, sau opioide analgezice precum codeina sau oxicodona", spun cercetătorii americani.
"Chiar şi terapiile standard au evoluat considerabil şi s-au schimbat în toţi aceşti ani. Nu trebuie să se uite că însăşi tipologia consumatorului s-a schimbat profund: de la mono-consumatori s-a trecut la pluri-consumatori ai mai multor substanţe împreună'', spune Pacifici. ''Chiar şi căile de administrare sunt diferite: nu ne-am fi aşteptat niciodată până de curând ca un consumator de heroină să devină şi unul de cocaină şi totuşi există tot mai multe cazuri care arată că acest lucru se întâmplă. Din acest motiv, un vaccin de acest gen mi se pare dificil de aplicat pentru cei care depind de aceste substanţe sau de mai multe împreună".
"Dacă va funcţiona, va rezolva doar o parte a problemei iar în caz de a doua administrare nimeni nu ne spune ce tip de anticorpi se pot forma. Ar exista riscul de a trebui să se blocheze totul. Însă este corect să se experimenteze şi să se iniţieze testele clinice", a afirmat Aiuti.
Sursa: AGERPRES