Peste 1.600 de cadre medicale au fost instruite în privinţa terapiilor de ultimă oră pentru tratarea arsurilor la copiii cu vârste între 0-4 ani, în cadrul proiectului de perfecţionare derulat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' în perioada noiembrie 2010 - aprilie 2013.
Proiectul "Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional'' s-a adresat cadrelor medicale de pe întreg teritoriul României, propunându-şi să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unităţile medicale care au beneficiat de această instruire a punctat medicul.
Arsurile reprezintă o problemă gravă de sănătate şi în special la vârstele mici au un risc vital major, în directă proporţie cu suprafaţa afectată. În plus, acest tip de traumatisme au consecinţe pe termen mediu şi lung (lasă cicatrici pe viaţă atât la nivelul pielii, cât şi pshice), a explicat dr. Raluca Alexandru. De cele mai multe ori, necesită îngrijiri ulterioare până la vârsta adolescenţei, când se încheie creşterea.
În cadrul proiectului au fost organizate cursuri de perfecţionare realizate fie în sistem de videoconferinţă sau folosind elementele specifice unei platforme de e-learning şi au reuşit să ofere informaţii unui număr de 1.690 cadre medicale de pe întreg teritoriul României, a subliniat la rândul său dr. Marcel Albean, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi reparatorie a Spitalului Judeţean Braşov.
Dr. Marcel Albean a evidenţiat necesitatea unor dotări la nivel înalt pentru centrele medicale care tratează în special copii cu arsuri. Medicul a punctat că este foarte important circuitul pe care-l parcurge un copil cu arsuri, acordarea primului ajutor şi modul în care este primit la Unitatea de primiri Urgenţe.
Dr. Raluca Alexandru a adăugat că, pe termen mediu şi lung, prin acest proiect se prognozează şi alte rezultate, precum scăderea sub 1% a indicelui de mortalitate la cazurile spitalizate în unităţile participante; creşterea cu 30% a indicelui de performanţă clinică la nivelul unităţilor medicale;creşterea cu 5% a indicelui de performanţă economică (prin care se reduc durata şi cheltuielile de spitalizare, precum şi costurile post-arsură pentru reconstrucţie şi reabilitare).
"Ne bucurăm de finalizarea şi atingerea obiectivelor acestui proiect, care reprezintă un nou efort de armonizare a terapiilor medicale în unităţile din România, aducându-le în acelaşi timp la standarde internaţionale de ultimă oră în ce priveşte terapia medico-chirurgicală majoră de urgenţă. Astfel, am mai făcut un pas important pentru ca cei 12.000 de copii români care anual suferă de arsuri, dintre care peste 2.500 sunt pacienţi între 0-4 ani încadraţi ca urgenţe medico-chirurgicale majore, să beneficieze de terapii care să le asigure o recuperare şi mai eficientă", a arătat prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucureşti.
Proiectul a vizat cadrele medicale de pe întreg teritoriul României şi a fost realizat de Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' în parteneriat cu Clinica de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă - Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic de Copii Braşov.
"Suntem încrezători că acest proiect a contribuit substanţial şi continuă să contribuie la perfecţionarea cadrelor medicale implicate în astfel de cazuri şi în acelaşi timp la accelerarea procesului de utilizare a noilor metode, tehnologii şi echipamente medicale avansate în tratamentul local al arsurilor care utilizează pansamentele biologice şi sintetice. Iar toate aceste aspecte converg la oferirea unor terapii de ultimă oră pacienţilor, care să conducă la obţinerea unor rezultate mult mai eficiente din punct de vedere medical", a declarat prof. dr. Dan Mircea Enescu.
Sursa: AGERPRES