Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, finalizarea implementării unui proiect "Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate", realizat în parteneriat cu UMF "Iuliu Haţeganu" din Cluj.
Rectorul UMF "Gr. T. Popa", prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, a spus că pentru proiect s-au alocat aproape 14 milioane de euro, banii provenind din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
"Obiectivele centrale ale proiectului sunt încurajarea şi sprijinirea activităţii de cercetare postdoctorală, precum şi atragerea în activitatea de cercetare a specialiştilor din diverse domenii, prin formarea de echipe multidisciplinare implicate în elaborarea şi argumentarea politicilor de sănătate. Consider că acest proiect este o etapă semnificativă în conturarea viitoarelor politici de sănătate din ţara noastră. Este un domeniu important şi încă puţin dezvoltat în România, iar faptul că acest proiect şi-a propus şi a reuşit crearea unei reţele de cercetare la nivel naţional, conectată internaţional, îmi dă speranţe că vom reuşi astfel să recuperăm mult mai repede decalajul în problema cunoaşterii şi aplicării bioeticii în ţara noastră. Este un subiect care interesează în egală măsură atât medicul cât şi pacientul", a spus prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, care este şi preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Prin intermediul acestui proiect, 40 de medici sunt sprijiniţi în activitatea cercetare postdoctorală prin burse de cercetare şi introducerea unor module de formare specifice cercetării, prin crearea unei baze informaţionale moderne şi dotarea cu echipamente necesare cercetării şi de creare a unei reţele la nivel naţional şi internaţional pe probleme de bioetică, precum şi prin sprijinirea colaborării dintre universităţii şi alte centre de cercetare.
Sursa: AGERPRES