Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel global, mai ales în ţările sărace în care oamenii nu văd un cadru medical în întreaga lor viaţă, informează vineri cotidianul La Repubblica.
Peste 50 de ţări, mai ales din Africa şi Asia de Sud, suferă de un deficit cronic de personal medical.
În acelaşi timp, în ţările europene în care populaţia îmbătrâneşte, numărul de persoane care au nevoie de tratamente pe termen lung a crescut, alimentând astfel cererea de forţă de muncă în domeniul sănătăţii.
Din acest motiv, în prima "Săptămână Mondială a Personalului Medical" (8-12 aprilie) demarează proiectul "Personal medical pentru toţi şi toţi pentru personalul medical", iniţiativă promovată de societatea civilă din cele opt ţări din UE menţionate şi finanţată de UE.
Prin mijloace adecvate de analiză politică şi comunicare, proiectul îşi propune, cu sprijinul unor cetăţeni şi cadre medicale, să implice politicieni şi investitori implicaţi în punerea în aplicare a ''Codului general de conduită al OMS privind recrutarea la nivel internaţional''. În Italia, liderul proiectului este AMREF - Fundaţia Africană pentru Medicină şi Cercetare.
În acest context, la 11 aprilie, responsabila cu promovarea proiectului de la AMREF Italia, Giulia De Ponte, a luat parte la lansarea "EU Joint Action on Health Workforce Planning''.
Exodul de medici sporeşte inegalităţile. Având în vedere că piaţa forţei de muncă este din ce în ce mai globalizată, creşterea cererii a stimulat fluxurile migratorii şi mobilitatea personalului medical. Cu toate acestea, recrutarea în străinătate de personal medical ca soluţie la cererea internă poate înrăutăţi situaţia privind lipsa de personal calificat, atât în ţările cu venituri mici sau medii, cât şi în cele europene.
Exodul în străinătate de medici, asistente medicale şi altă forţă de muncă din domeniul sănătăţii creşte inegalităţile existente şi slăbeşte şi mai mult sistemele de sănătate deficiente. Ţările europene sunt parte a problemei şi de aceea societatea civilă din acestea intenţionează să fie parte a soluţiei.
Proiectul este sprijinit în mod activ de OMS Europa, în prima linie în întărirea personalului medical pe continent, şi de Global Health Workforce Alliance (GHWA).
''Codul general de conduită al OMS privind recrutarea la nivel internaţional'' a fost adoptat în 2010 de toate statele membre. Codul are drept scop stabilirea şi promovarea principiilor de voluntariat şi de bune practici pentru o recrutare internaţională etică a forţei de muncă în domeniul sănătăţii şi sprijinirea întăririi sistemelor de sănătate. El a fost conceput de statele membre ca un cadru de referinţă dinamic pentru un dialog global şi pentru cooperarea între ţări cu privire la problemele legate de mobilitatea internaţională a forţei de muncă din domeniul sănătăţii.
Partenerii proiectului sunt Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (România), African Medical and Research Foundation (Italia), Humanitarian Aid Foundation Redemptoris Missio (Polonia), Health Poverty Action (Marea Britanie), Medicus Mundi International Network, Memisa Belgium (Belgia), Federation of Associations of Medicus Mundi (Spania), Terre des Hommes (Germania), şi Wemos (Olanda).
Sursa: AGERPRES