Un nivel mai mic de sinteză a melatoninei, hormonul somnului produs de glanda pineală, este legat de un risc ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul 2, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite AFP.
"Este pentru prima oară când constatăm o legătură între secreţia nocturnă de melatonină şi riscul crescut de diabet de tipul 2", subliniază Dr. Ciaran McMullan, cercetător la Brigham and Women's hospital din Boston, unul dintre autorii acestui studiu.
Acest studiu ar putea deschide calea altor analize pentru examinarea efectelor secreţiei de melatonină asupra organismului, dar şi cu privire la rolul acestui hormon asupra metabolismului glucozei şi în ceea ce priveşte riscul de diabet.
Nivelul de melatonină, hormon secretat în timpul somnului, este mai ridicat în timpul nopţii, fapt care permite reglarea ritmului circadian.
În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au identificat 340 de femei de aceaşi rasă şi vârstă care au dezvoltat un diabet de tip 2 şi alte 340 de femei adunate în cadrul unui grup martor, care nu prezentau niciun semn al acestei boli. Ei au observat că participantele diabetice aveau niveluri mai scăzute de melatonină în timpul nopţii, comparativ cu femeile sănătoase.
Conform cercetătorilor, nivelul scăzut de melatonină dublează riscul de îmbolnăvire de diabet.
Sursa: AGERPRES