O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară ucigaşă seceră sute de vieţi în fiecare an. Un reporter de la ziarul britanic The Sun s-a deplasat în România pentru a constata cum stă situaţia la faţa locului.
Experţii se tem că imigranţi săraci infectaţi cu TBC ar putea aduce, fără să ştie, bacteria contagioasă care se ia din aer, în Marea Britanie, atunci când vor veni aici în căutare de muncă după ridicarea restricţiilor anul viitor.
Este de aşteptat să se întâmple un dezastru, a avertizat expertul în TBC Jonathan Stillo, care conduce o cercetare privind Tuberculoza multi-drog rezistentă (TBC-MDR) în România. Când persoana contagioasă se va afla în metroul (londonez) va fi prea târziu. Estimarea este că un bolnav va infecta între 10-15 oameni pe an, a adăugat el.
Cunoscută cândva sub numele de ''Marea Ciumă Albă'', tuberculoza a devastat Marea Britanie în perioada victoriană, dar a fost eradicată aproape total în anii 1970. Este vindecabilă cu antibiotice ieftine, dar ucide jumătate din persoanele contaminate dacă este netratată. Dacă pacienţii nu duc până la capăt tratamentul de şase luni, bacteria care a supravieţuit poate evolua într-o tulpină mai puternică, rezistentă la medicamente.
În mod îngrijorător, cazurile de TBC-MDR şi Tuberculoză extensiv-rezistentă (TBC-XDR) sunt în creştere. Mai rezistente şi mai costisitor de tratat, aceste tulpini sunt deja răspândite în ţările mai sărace.
În România, există între 30.000-35.000 de pacienţi cu TBC şi aproximativ 1.000 de cazuri noi diagnosticate cu MDR în fiecare an - multe dintre persoanele infectate circulă liber şi multe sunt nediagnosticate.
Prin comparaţie, Marea Britanie a avut doar 58 de cazuri rezistente la medicamente în 2009, ajungând la 81 în 2011, în timp ce 24 de cazuri de XDR au fost constatate în ultimii doi ani. Între 2001 şi 2010, tuberculoza a ucis peste 4.800 de persoane în Marea Britanie. ''Health Protection Agency'' se teme că până în 2015 ar putea să existe mai multe cazuri în fiecare an decât în SUA.
În această săptămână, revista medicală The Lancet a avertizat că o creştere a cazurilor de XDR ar putea duce la apariţia unei super-tulpini netratabile. Publicaţia a adăugat că imigraţia din Europa de Est reprezintă o ameninţare "foarte reală", care poate duce la apariţia în Marea Britanie a tuberculozei rezistente la medicamente.
"TBC-ul este o bombă cu ceas. Dacă nu o anihilezi acum, va scăpa de sub control", a declarat profesorul Alimuddin Zumla, de la ''University College'' din Londra, unul dintre autorii raportului.
Reporterul de la The Sun, Brian Flynn, a vizitat cea mai avansată clinică de izolare din România pentru bolnavii de tuberculoză rezistentă la medicamente - o clădire din Bucureşti, unde sistemul de ventilaţie nu a funcţionat timp de opt ani. În spatele uşilor Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", pacienţi incurabili stau alături de pacienţi mai norocoşi.
Medicul Cristina Popa i-a explicat lui Flynn: "Din păcate, nu este ca spitalele din Marea Britanie, dar este cel mai bun pe care îl avem".
Pacienţii cu TBC rezistent sau care sunt contagioşi sunt ţinuţi într-o secţie de izolare în spatele unei uşi blocate cu un cod. Pe ea se află un semn care arată că trebuie purtate măşti şi avertismentul "Compartiment Pacienţi Pozitivi". Codul deblochează nu doar uşa, ci şi o lume a suferinţei şocante, potrivit lui Flynn. Aici a întâlnit-o pe pacienta scheletică Georgeta Sandu, ai cărei plămâni sunt atât de deterioraţi de TBC rezistent încât de abia poate vorbi. Boala a devastat-o pe mama a trei copii atât de mult încât arată, vorbeşte şi se mişcă ca şi cum ar avea zeci de ani mai mult decât vârsta de 37 de ani. Georgeta i-a spus că îi este dor de copiii ei şi că ar dori să se mute la un spital mai aproape de casă. Fiica ei de 17 ani şi fiii de 11 şi 6 ani nu au voie să o viziteze, de teama de contagiune. Reamintind de perioada când a fost diagnosticată pentru prima dată, Georgeta recunoaşte: "Nu mi-am dat seama cât de grav era. Mă simţeram mai rău când luam pastilele. Aveam ameţeli şi nu puteam mânca. Aşa că am încetat să le iau''.
Mai târziu, asistentele i-au spus jurnalistului că renunţările repetate la medicaţie au lăsat-o pe Georgeta fără speranţă de recuperare. "Ştim că va muri, deoarece plămânii ei sunt distruşi'', i-a spus dr. Popa jurnalistului. "Ea nu-şi dă seama ca e în fază terminală. Nu pot să-i spun 'vei muri', pentru că va dori să întrerupă tratamentul. Există riscul grav ca ea să transmită boala. O ţinem în spital pentru a o opri să-i infecteze pe alţii", a adăugat medicul român.
Dr. Popa a explicat că este posibil ca persoane care sunt cele mai pasibile de a face TBC rezistent la medicamente şi care nu sunt diagnosticate sau tratate să se îndrepte spre Marea Britanie. Altele ar putea veni în Regatul Unit cu bună ştiinţă, în speranţa de a obţine medicamentele costisitoare necesare pentru învingerea maladiei.
"De obicei, bărbaţii care vor să muncească nu sunt atât de conştienţi de starea lor medicală. Ei vor continua să muncească deoarece nu-şi pot permite să stea. Pericolul este că vor deveni contagioşi şi vor răspândi maladia pentru că ei caută ajutor prea târziu", a spus dr. Popa.
TBC-ul rezistent poate rămâne latent în organism timp de un deceniu sau mai mult înainte de a se manifesta, devenind contagios, mortal şi greu de tratat. Spitalele din România nu dispun de fonduri pentru un diagnostic rapid, care este crucial, şi de medicamente pentru a trata MDR. Pastilele se epuizează de multe ori înainte de terminarea tratamentului, ceea ce înseamnă că pacienţii recidivează şi bacteria devine şi mai rezistentă.
Supertulpina MDR poate fi învinsă numai cu un cocktail de 16 medicamente, necesitând ani pentru a fi tratată şi costând aproximativ 5.000 de lire pe lună. Dar efectele secundare sunt atât de extreme - depresie, insuficienţă renală, surditate şi psihoză - încât unii pacienţi se sinucid mai degrabă decât să ia medicaţia. Se estimează că 27% dintre bolnavii de TBC-MDR îşi abandonează tratamentul. Fiecare poate infecta până la 15 persoane într-un an.
Se estimează că România şi Bulgaria au cele mai multe cazuri de TBC rezistent la medicamente din Europa.
UE va ridica restricţiile de muncă pentru ambele ţări până în 2014. Jonathan Stillo consideră că eşecul "dezastruos" al României de a stopa răspândirea bolii înseamnă un pericol pentru Marea Britanie. "Tulpina rezistentă este o problemă uriaşă în România. Sincer este un dezastru imens", a afirmat el. ''Pacienţii nu au acces la medicamentele adecvate sau spitalul duce lipsă de un anumit medicament. Dacă sunt trataţi în mod corespunzător, pacienţii devin rapid necontagioşi. Dar când nu sunt trataţi devin contagioşi din nou. Pe măsură ce sunt tot mai bolnavi, devin mai contagioşi şi răspândesc tulpina rezistentă'', a explicat Stillo.
"Această problemă se va răspândi în Marea Britanie. Este în mod absolut un pericol. Este un dezastru care pândeşte. În România sunt între 1.000 până la 1.500 de bolnavi în prezent care au tulpina rezistentă. Multe dintre aceste persoane nu sunt nici măcar diagnosticate. Pur şi simplu nu ştim cât de multe sunt purtătoare ale bacteriei. Acesta este un risc pentru Marea Britanie'', a subliniat expertul.
''Muncile pe care le fac sunt în construcţii, în agricultură. Este deosebit de dificil dacă trăiesc în condiţii grele sau aglomerate. Aceşti oameni nu o duc bine. Trec frontierele, sunt în mişcare. Este o maladie care se ia din aer, periculoasă. Medicii din Marea Britanie trebuie să ia măsuri'', a avertizat Stillo.
Problema a lovit deja alte ţări europene. Olanda spune că jumătate dintre pacienţii ei cu TBC rezistent la medicamente provin din România, în timp ce Italia raportează şi ea o problemă în creştere.
Dr. Mişu Ştefan, ofiţer de monitorizare a TBC pentru ONG-ul ''Romanian Angel Appeal Foundation'', insistă că UE trebuie să aloce mai mulţi bani sistemului de sănătate românesc pentru a încerca abordarea acestei probleme. "MDR este în creştere. Problema românească va deveni o problemă britanică. Problema va migra odată cu oamenii", spune medicul.
Acest avertisment vine la mai multe zile după ce Chief Medical Officer din Marea Britanie, Sally Davies, a calificat răspândirea tuberculozei rezistente în Marea Britanie "o bombă cu ceas", în ziarul The Sun. "Ca medic la începutul anilor 1970 am văzut o mulţime de oameni murind de TBC. Am putea vedea acest lucru din nou, dacă nu vom acţiona curând. În România, maladia este deja scăpată de sub control şi face numeroase victime umane'', a afirmat ea.
Sursa: AGERPRES