Peste 200 de exponate, care prezintă corpuri umane reale, vor putea fi văzute începând de vineri la expoziţia "The Human Body", deschisă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate peste 200 de exponate, în nouă săli, care prezintă corpuri umane reale şi care, prin disecţiile organelor şi ţesuturilor, oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă asupra a ceea ce se află sub piele, asupra miracolului corpului omenesc şi a modului în care acesta funcţionează.
"Expoziţia a creat în lume multe controverse. De-a lungul anilor am aflat din mai multe oraşe în care am mers că atunci când vii cu o formă nouă de educaţie unii oameni sunt afectaţi, iar alţii sunt entuziasmaţi", a declarat miercuri Arnie Geller, CEO Gforce Exhibitions.
El a spus că pentru amenajarea expoziţiei a avut nevoie de zece ani, iar versiunea care este prezentată la Bucureşti a planificat-o în doi ani.
Judith Geller, designerul expoziţiei, a arătat că o parte dintre corpurile prezentate au fost expuse în poziţii cât "mai generoase", pentru a ajuta la educarea publicului.
"Am ales aceste poziţii pentru educarea publicului. Cineva care fuge, aleargă, aruncă la coş este mult mai uşor de privit atunci când eşti în expoziţie şi studiezi aceste disecţii. Eşti mult mai liniştit atunci când priveşti, pentru că acele corpuri sunt într-o poziţie confortabilă, binecunoscută", a afirmat Judith Geller.
Arnie Geller a precizat că exponatele prezentate sunt corpuri nerevendicate, iar moartea a survenit din cauze naturale. Toate corpurile prezentate au fost supuse unei operaţii de plastinaţie, pentru conservare. Prin plastinaţie, ţesutul uman este conservat definitiv, prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul este un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular şi în mod definitiv.
Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an.
Expoziţia este împărţită în nouă galerii pe diferite categorii - sistemul osos, sistemul muscular, sistemul digestiv, sistemul respirator, sistemul nervos, sistemul cardiovascular, sistemul reproducător, începuturi (fetuşi în diferite stadii de evoluţie) şi, ultima galerie, "Să privim spre viitor".
Expoziţia va fi deschisă până pe 30 iunie, de marţi până duminică, între orele 10,00 - 20,00.
De marţi până vineri, un bilet pentru adulţi poate fi achiziţionat la preţul de 50 de lei, iar sâmbăta şi duminica, la preţul de 60 de lei. Pensionarii şi studenţii pot achiziţiona biletele la preţul de 40 de lei, de marţi până vineri, şi 50 de lei sâmbăta şi duminica. Pentru copii între 7 şi 18 ani biletele se pot achiziţiona la preţul de 32 de lei de marţi până vineri şi 38 de lei sâmbăta şi duminica. Pentru grupurile de peste 10 copii biletul este de 30 de lei, iar pentru clasele de elevi este necesară o rezervare la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Abonamentele de familie costă pentru un adult şi doi copii 85 de lei de marţi până vineri şi 100 de lei sâmbăta şi duminica, doi adulţi şi un copil - 110 lei de marţi până vineri şi 120 de lei sâmbăta şi duminica şi doi adulţi şi doi copii - 120 lei de marţi până vineri şi 135 lei sâmbăta şi duminica. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit.
Sursa: AGERPRES