Coaliţia "O singură voce pentru dizabilitate" (OSVD) lansează luni campania cu acelaşi nume care îşi propune să creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi în România şi să atragă atenţia asupra abuzurilor şi discriminării copiilor cu dizabilităţi din ţara noastră.
"Lansarea Campaniei 'O Singura Voce pentru Dizabilitate' reprezintă pentru noi un pas important din perspectiva promovării drepturilor copiilor cu dizabilităţi şi, totodată, concretizarea unui amplu efort realizat de Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) în ultimul an de activitate.
Pe aceasta cale, îmi exprim speranţa ca vocile zecilor de mii de copii cu dizabilităţi, aflaţi la marginea speranţei şi a uitării vor fi auzite, iar problematica respectării drepturilor lor va dobândi atenţia necesara din partea autorităţilor şi a factorilor de decizie. De asemenea, îmi exprim încrederea că vom găsi în mass-media un partener deschis şi real care va da curs acestei iniţiative sociale de amploare, care militează pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilităţi din Romania'', declară Mădălina Turza, presedinte CEDCD.
Prin intermediul acestei campanii Coaliţia OSVD îşi propune să strângă 100.000 de semnături pentru susţinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi. Schimbarea cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi presupune elaborarea şi propunerea unei noi legi, dar şi o amplă campanie de sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor de decizie.
Potrivit sursei citate, în Romania trăiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilităţi, dintre care 90.000 sunt copii.
"Deşi este o cifra uriaşă raportată la populaţia României, ea nu reflectă realitatea profundă deoarece aceste cifre reprezintă doar numărul persoanelor înregistrate cu certificate de handicap. Experienţa noastră ne arată că mare parte a familiilor nu şi-au înregistrat copiii din lipsă de informare, prejudecăţi şi din cauza haosului birocratic. În una din 45 de familii din România exista un copil cu dizabilităţi, iar şansele lor de normalitate în actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilităţi nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, de terapii specializate şi nu sunt acceptaţi în şcoli şi grădiniţe. Nu există curicula adaptată, şcoli accesibilizate, profesori pregătiţi, iar abuzurile şi discriminările sunt un fapt cotidian", se arată în comunicatul citat.
Coaliţia "O singură voce pentru dizabilitate" este o iniţiativă a Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi şi, până în prezent, s-au afiliat acestui demers 42 de organizaţii nonguvernamentale din 18 judeţe ale ţării, precum şi mai mulţi părinţi ai copiilor cu dizabilităţi.
Primele evenimente dedicate Campaniei vor avea loc în Bucureşti, în data de 21 martie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Sindromului Down când se va desfăşura Simpozionul ''O Singura Voce pentru Dizabilitate'' şi va avea loc marşul ''O Singură Voce pentru Dizabilitate''. Simultan cu evenimentele din Bucureşti, în mai multe oraşe din ţară - Câmpina, Constanţa, Petroşani, Deva, Baia Mare, Iaşi etc - membrii Coaliţiei vor organiza evenimente publice similare.
De asemenea, în următoarea perioada, mai mulţi membri şi parteneri strategici ai Coaliţiei vor organiza evenimente publice destinate promovării problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.
Campania de comunicare cuprinde website dedicat - www.osvd.ro, afişe, video-afişe, bannere, bannere online si două spoturi TV.
Sursa: AGERPRES