Tehnologia de printare 3D permite realizarea unei complicate intervenţii chirurgicale pentru înlocuirea a 75% din craniul unui pacient, conform LiveScience.com.
Implantul realizat cu ajutorul unei imprimante 3D poate înlocui masa osoasă din craniul unor pacienţi care au suferit traume sau suferă de diferite boli, conform companiei care produce aceste proteze, Oxford Performance Materials. Compania a anunţat că a primit undă verde din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente pentru a realiza primul "implant de craniu" la 18 februarie.
"Nu există domeniu din cadrul ortopediei care să nu fie revoluţionat de această tehnologie", susţine Scott DeFelice, preşedintele companiei Oxford Performance Materials.
Avantajul protezelor realizate prin printare 3D provine de la faptul că pornesc de la un model digital scanat al craniului pacientului, fabricând apoi, strat cu strat, un obiect 3D perfect identic.
În SUA, în fiecare lună, există între 300 şi 500 de pacienţi care ar putea beneficia de implanturi de proteze craniene, conform lui DeFelice, de la bolnavi de cancer cerebral, până la victime ale accidentelor rutiere sau militari răniţi în luptă.
Scott DeFelice a anunţat că îşi propune realizarea de proteze 3D care să înlocuiască ţesutul osos din orice parte a organismului.
"Dacă putem înlocui o bucată lipsă din craniul unui pacient, chiar în apropierea creierului, atunci putem înlocui orice masă osoasă lipsă din corpul uman", a comentat Scott DeFelice.
Compania Oxford Performance Materials a adaptat tehnologia de printare 3D EOS P800 pentru a folosi un material special denumit PEKK (polieterketoneketone) care are proprietăţi ideale pentru implantul în organismul uman.
Sursa: AGERPRES