Una din trei femei se confruntă de-a lungul vieţii cu apariţia fibroadenomului mamar şi este supusă unei biopsii, suferinţa fizică şi psihică provocată de această afecţiune putând fi stopată şi prin introducerea, pentru prima dată în România, a unei noi metode de tratament: crioablaţia.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de BreastCareClinic, această metodă de tratament presupune îngheţarea nodulilor fără a fi nevoie de anestezie generală sau operaţie. Tratamentul este disponibil începând din acest an numai la BreastCareClinic, unde medici români de renume pot diagnostica şi recomanda această procedură, care costă 700 de euro.
Crioablaţia este o tehnică de îngheţare-dezgheţare, desfăşurată în mai multe etape, denumite "cicluri de îngheţare".
Procedura este ghidată cu ultrasunete şi constă în plasarea unei criosonde în centrul leziunii, care prin temperaturi extrem de scăzute determină îngheţarea intracelulară şi apoi autodistrugerea celulelor. Procedura nu este dureroasă şi durează aproximativ 10-15 minute, timp în care pacienta este supusă unei anestezii locale.
Dimensiunea inciziei este de aproximativ 3 mm, în majoritatea cazurilor. Doctorii care au monitorizat şi evaluat efectele procedurii de crioablaţie au concluzionat că după un an de la intervenţia medicală nu se mai observă nicio cicatrice.
Avantajul în acest caz este că pacientele nu îşi întrerup activitatea zilnică, iar forma sânului nu este afectată în niciun fel.
Procedura, care a fost descoperită de medicii americani şi este cunoscută sub denumirea de "ice cure", a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration) şi ASBS (Asociaţia Americană de Chirurgie a Sânului) şi este implementată în ţări precum Israel, Japonia, SUA, fiind o premieră în Europa.
"Procedura este minim invazivă, se desfăşoară în cabinet şi nu în sala de operaţie. Necesită o minimă anestezie locală pentru efectuarea inciziei milimetrice prin care se inserează criosonda. Cicatricea este cvasiinexistentă, iar defectele estetice posterapeutice sunt excluse întrucât ţesutul supus efectului criogenic este resorbit natural, în timp, de către organism.
Impactul procedurii asupra pacientei este similar cu cel al unei biopsiei efectuate prin puncţie", a explicat dr. Rareş Sculeanu, medic coordonator BreastCareClinic Braşov.
Fibroadenomul mamar este o leziune benignă care afectează femeile aflate în perioada reproductivă a vieţii, dar nu numai. În pofida caracterului benign, fibroadenoamul mamar poate cauza diformitate fizică din cauza dimensiunilor mari şi poate produce persoanelor afectate disconfort sau suferinţă psihică. Dat fiind că există potenţialul malign (cancer) al fibroadenomului mamar, nu este necesar tratamentul pe bază oncologică, dar este obligatorie supravegherea medicală prin controale regulate.
În data de 8 martie persoanele interesate pot beneficia de evaluări gratuite care includ diagnosticare şi ecografie, programându-se la numărul de telefon 021.30.17.696.
Sursa: AGERPRES