Cadrul instituţional va defini elemenetele componenete ale sistemului sanitar cu prioritate cele referitoare la rolul Ministerului Sănătăţii, modul de funcţionare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi asigurărilor private de sănătate, precum şi managementul spitalelor.
Serviciile medicale vor fi identificate, în principal, prin: medicina de urgenţă, medicina de ambulatoriu, activitatea medicilor de familie, îngrijirile la domiciliu, serviciul de ambulatoriu al spitalelor, îngrijirile stomatologice, precum şi activitatea de promovare a sănătăţii.
a) Cadrul instituţional va defini elemenetele componenete ale sistemului sanitar cu prioritate cele referitoare la rolul Ministerului Sănătăţii, modul de funcţionare a sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi asigurărilor private de sănătate, precum şi managementul spitalelor.
În acţiunea de reconsiderare a cadrului instituţional se va accentua rolul Ministerului Sănătăţii în îndeplinirea următoarele funcţii esenţiale: elaborarea politicii generale sanitare, elaborarea şi gestionarea programelor de sănătate, asigurarea controlului calităţii serviciilor medicale, elaborarea standardelor specifice domeniului medical, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, colectarea şi diseminarea informaţiei, coordonarea negocierilor şi promovarea contractului cadru al acordării îngrijirilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sprijinirea cercetării medicale şi a educaţiei medicale, finanţarea cheltuielilor neprevăzute determinate de situaţii precum dezastre naturale, epidemii, reglementarea accesului la diverse forme de protecţie socială etc.
Sistemul asigurărilor sociale de sănătate va fi repus în parametri funcţionali prin restabilirea principiilor de bază ale acestui sistem: solidaritatea (contribuţia în procent egal de la toţi asiguraţii care realizează venituri), echitatea, subsidiaritatea.
Asigurările private de sănătate vor fi destinate plăţii diferenţei dintre sumele acoperite de asigurările sociale de sănătate şi valoarea prestaţiilor fiecărui furnizor de servicii medicale şi farmaceutice, precum şi pentru achitarea acelor servicii medicale care nu sunt plătite de asigurările de sănătate.
Acestea vor contribui la diminuarea plăţilor informale, respective a atenţiilor pe care pacienţii le acordă personalului medical.
Managementul spitalelor va fi eficientizat, printr-o modificare consistentă a actualei legi a spitalelor, prin care se vor introduce o serie de măsuri vizând:
- delimitarea atribuţiilor fiecărui spital prin definirea categoriilor de spitale: de urgenţă, clinice, de cronici, sociale care se vor subordona ministerului de resort
- toate spitalele vor putea funcţiona numai în condiţii de acreditare
- managementul spitalelor care nu fac parte din sistemul naţional de asigurare a urgenţelor se va direcţiona către comunităţile locale
- managerul spitalului va desfăşura exclusive activitate de management şi va evita conflictele de interese şi stările de incompatibilitate pe care le va reglementa legea
- adoptarea de măsuri pentru limitarea numărului de internări pentru îngrijiri care pot fi acordate în ambulator în condiţii de deplină siguranţă
- îmbunătăţirea plăţii actului medical care va fi corelată cu nivelul de performanţă şi calitatea actului medical prestat
- privatizarea spitalelor cu condiţia menţinerii destinaţiei, dar şi dezvoltării de secţii private în sistemul de sănătate publică.
b) Serviciile medicale vor fi identificate, în principal, prin: medicina de urgenţă, medicina de ambulatoriu, activitatea medicilor de familie, îngrijirile la domiciliu, serviciul de ambulatoriu al spitalelor, îngrijirile stomatologice, precum şi activitatea de promovare a sănătăţii.
Medicina de urgenţă va reprezenta o prioritate a ministerului, care va contribui la înfiinţarea Sistemului naţional de asigurare a urgenţelor, capabil să acopere întreg teritoriul cu paramedici, finanţarea efecutându-se din bugetul de stat.
Medicina de ambulatoriu va fi o altă prioritate, ministerul implicându-se în elaborarea actelor normative înscopul aplicării acestui obiectiv strategic.
Medicii de familie vor deveni adevăraţi consilieri de sănătate ai populaţiei, scop în care intenţionăm să promovăm o plată mai bună a activităţilor ce le revin, inclusiv pentru consultaţiile de urgenţă şi cele din afara programului.
Munca medicilor de familie se va orienta către măsuri de educaţie şi profilaxie, tarea precoce a afecţiunilor grave, preluarea îngrijirilor la externarea din spital.
Îngrijirile la domiciliu vor fi dezvoltate prin asigurarea lor de către asistenţi medicali cu practică privată, dar şi prin dezvoltarea de programe speciale pentru persoanele în vârstă sau care nu se pot deplasa, şi a unor programe specifice de facilitare a accesului pacienţilor din localităţile isolate sau fără asistenţă medicală la serviciile medicale şi farmaceutice.
Îngrijirile stomatologice vor fi cuprinse într-un program de măsuri care să îmbunătăţească acest domeniu al sănătăţii.
Promovarea sănătăţii va fi canalizată pe lupta împotriva drogurilor, alcoolismului, fumatului, sedentarismului şi obezităţii, pe educarea populaţiei cu un nivel scăzut de cultură.
Pachetul de masuri care vizeaza relansarea reformei in sistemul sanitar vizează un nou cadru legislativ. Pachetul va fi finalizat pana la 30 noiembrie a.c.
Măsuri anticipate în vederea realizării reformei:
● Primele două măsuri ce vor fi luate în perioada imediat următoare sunt reorganizarea Ministerului Sănătăţii (MS) şi gestionarea treburilor curente având ca prioritate încheierea anului 2005 fără datorii ale spitalelor către furnizori.
● Incepând de săptămâna viitoare se va face o analiză critică a modului în care este organizată şi funcţionează structura Ministerului Sănătăţii atât la centru cât şi în teritoriu. In principal se va avea în vedere transformarea direcţiilor de sănătate publică (organisme deconcentrate în teritoriu ale MS) în inspecţii sanitare. De asemenea, se va gândi o descentralizare a sistemului prin parteneriate cu autorităţile locale, precum şi introducerea în sistem a managementului financiar bazat pe centre de cost.
● In săptămâna ce urmează vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice pentru identificarea unor resurse financiare astfel încât anul 2005 să fie încheiat de către unităţile sanitare fără datorii la furnizori. Resursele identificate până în prezent provenind din economiile la plata serviciilor medicale pentru bolile profesionale din fondul creat special la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi nu din Fondul de Asigurări Sociale cum se întâmplă în prezent şi reducerea unor cheltuieli administrative în cadrul sistemului sanitar, incusiv prin metode de prevenţie. In contractul-cadru este prevăzut ca fiecare cetăţean să efectueze un control medical periodic în luna în care este născut. Controlul este gratuit şi medicul de familie trebuie să supavegheze. Se va începe efectuarea unor controale la medicii de familie pentru a vedea dacă această măsură se pune în practică.
● Începând de anul viitor licitaţiile în sistem se vor baza în special pe raportul calitate -preţ. Pentru a nu mai exista întârzieri vor fi elaborate caietele de sarcini şi se vor porni licitaţiile chiar de la nivelul anului 2005 aşa cum este prevăzut în Legea finanţelor publice. Reprezentanţii MS lucrează la un proiect din care nu este exclus conceptul de licitaţie internaţională.
● Tot în cadrul pachetului de măsuri este prevăzut că până la sfârşitul anului să se reorganizeze, actualizeze şi îmbunătăţească programele naţionale de sănătate la care s-a constatat o proastă organizare şi o neconcordanţă între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în ceea ce priveşte derularea lor. Se va urmări o îmbunătăţire a modului de supraveghere şi a nivelelor de finanţare.
● De la 1 ianuarie 2006 va intra în vigoare o nouă prevedere în unităţile medicale. Fiecare pacient va pleca dintr-un cabinet medical sau spital cu decontul care evidenţiază costurile asistenţei medicale primite. Ordinul de ministru va fi elaborat până la 1 octombrie a.c., şi va fi implementat în următoarele 3 luni, astfel încât masura să fie funcţională de la 1 ianuarie 2006. Prin această măsură se încearcă responsabilizarea atât a pacientului cât şi a cadrelor medicale privind banii publici cheltuiţi în sistem, dar şi o monitorizare a costurilor.
● Incepând de anul viitor este prevăzut a se realiza şi un nou concept de prescriere şi eliberare a medicamentelor.
● Proiecţia bugetului pe anul 2006 va fi în strânsă legătură cu noul cadru legislativ pentru sistemul sanitar. Bugetul de anul viitor va ţine cont de nevoile financiare reale din sistem şi va fi dezbătut cu organizaţiile şi asociaţiile profesionale din sistem, cu reprezentanţii sindicatelor şi cei ai autorităţilor locale.