Numărul bolnavilor de sifilis din România este de aproape 20 de ori mai mare decât media europeană, iar incidenţa sifilisului congenital de aproximativ 15 ori. Cei mai mulţi bolnavi sunt bărbaţi, cu vârste între 20 şi 29 de ani, persoane care schimbă frecvent partenerii. Aproximativ 50 la sută dintre cazurile de sifilis sunt descoperite întâmplător, în momentul în care bolnavii se prezintă la medic pentru alte probleme de sănătate.
Studiul privind "Cunoştinţele, aptitudinile şi practicile tinerilor legate de transmiterea HIV/SIDA şi de consecinţele practicării sexului neprotejat" a fost realizat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Sănătate (INCDS), în cadrul unui proiect finanţat de Fondul Global de luptă împotriva HIV/TBC şi malarie.
Tinerii susţin că nu se duc la medic după ce apar primele simptome ale infecţiilor cu transmitere sexuală de ruşine, dar şi din lipsa de informaţii privind consecinţele acestor boli. Studiul mai arată că tinerii încearcă să se trateze singuri cu antibiotice, dar deşi scapă de simptomele care îi deranjează, infecţia nu se vindecă, iar consecinţele îi vor afecta toată viaţa.
În urma acestui studiu a fost lansată
