În contractul-cadru 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută, cât exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor', a subliniat Eugen Nicolăescu.
Ministrul a susţinut că cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu trebuie să o facă pe banul public, iar 'când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă'.
'Deci în acest moment decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat. Cred că lucrurile sunt clare, precise, n-avem niciun fel de amestec, de nicio natură. În consecinţă, cine va vorbi nu va şti ce vorbeşte', a spus ministrul Nicolăescu.
În privinţa 'căpuşării' spitalelor de stat de către cei care lucrează în privat, Eugen Nicolăescu a precizat că nu exclude o asemenea posibilitate, dar a dat asigurări că autorităţile vor încerca găsirea unor 'soluţii, metodologii' care să diminueze acest fenomen.
'Prin toate sistemele informatice pe care vrem în continuare să le facem reale, în sensul să funcţioneze, pentru că ele sunt aşa, împrăştiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom încerca să facem acest lucru şi atunci sigur că datele se vor vedea cu ochiul liber şi cei care greşesc vor plăti', a arătat Nicolăescu, care a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România.
Eugen Nicolăescu a mai spus că, deocamdată, nu ştie dacă va permite în continuare ca medicii să lucreze simultan şi în sistem public şi în sistem privat.
Ministrul Sănătăţii a arătat că, pe baza noului program de finanţare, nicio secţie de anestezie şi terapie intensivă nu va mai avea dreptul să ceară pacienţilor să îşi cumpere medicamentele sau materialele sanitare, iar medicii care vor recurge totuşi la această metodă vor fi eliminaţi din sistem.
'Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc şi eu astăzi şi vom urmări această idee - în situaţia în care într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru că banul public trebuie să se ducă pentru cetăţean şi noi facem aceste eforturi şi ne-am străduit să obţinem aceşti bani şi să vedeţi, cu modificările pe care le facem în finanţare, tocmai să încercăm să rezolvăm o problemă. Mare, mică - e o problemă pe care o rezolvăm. ªi sigur, ne vom strădui să luăm fiecare problemă şi uşor-uşor să-i găsim soluţie fiecăreia', a afirmat Nicolăescu.
El a precizat că este clar că nu se vor putea rezolva toate problemele, întrucât nu există fonduri suficiente, dar se pot rezolva priorităţile din sistem, dându-se astfel un semnal pozitiv către populaţie.
'Eu sunt liberal şi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să... Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit', subliniat ministrul.
Sursa: agerpres