Testul pentru depistarea cancerului de col uterin, cunoscut sub denumirea de testul Papanicolau sau 'Pap', se pare că poate de asemenea detecta cancerul ovarian şi cel de endometru, potrivit unui studiu clinic pilot publicat în ediţia de miercuri a revistei americane 'Science Translational Medicine'...
Acest lucru înseamnă că testul Papanicolau (numit după inventatorul său) ar putea detecta trei tipuri de cancer printr-un singur screening de rutină, conform rezultatelor acestei cercetări.
Testul genetic a permis detectarea tuturor cazurilor de cancer de endometru în rândul femeilor care au participat la studiu (44) şi nouă din cele 44 de cancere ovariene într-un alt grup de femei.
Însă autorii acestei lucrări, între care şi doctorul Luis Diaz, profesor asistent de oncologie la Universitatea Johns Hopkins (Maryland, Statele Unite ale Americii), au subliniat că sunt necesare studii mai elaborate înainte ca acest test promiţător să poată fi generalizat din punct de vedere clinic.
Cancerul de endometru este cel mai adesea descoperit într-un stadiu avansat, atunci când şansele de supravieţuire sunt mici: din aproximativ 22.000 de cancere de acest tip diagnosticate în SUA în 2012, au fost înregistrate 15.500 de decese, ceea ce demonstrează urgenţa dezvoltării de noi teste pentru detectarea precoce a acestuia.
Deşi femeile diagnosticate cu cancer ovarian au şanse mai mari de supravieţuire, opt mii de persoane de sex feminin mor în fiecare an în Statele Unite ale Americii.
Sursa: Agerpres