Prin acest proiect se va realiza un sistem informatic ultramodern, denumit 'cloud computing' şi se vor achiziţiona echipamente periferice, precum servere şi calculatoare, pentru toate cele cinci spitale din judeţ, care vor fi interconectate şi va exista şi posibilitatea comunicării cu medicii de familie.
Dr. Demeter a explicat că beneficiul este foarte mare, întrucât se vor cunoaşte în timp real informaţii despre un pacient şi acesta va putea fi investigat şi tratat mult mai repede.
El a dat exemplul unui pacient care poate veni în comă de la Spitalul din Topliţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi despre care se vor putea afla imediat toate informaţiile medicale de care specialiştii au nevoie.
'Beneficiul acestui proiect este foarte la îndemână. (...) Având acces la informaţii ne uşurează foarte mult activitatea, în beneficiul bolnavilor, pe care vom putea să-i investigăm mai repede, să-i tratăm sau chiar să le salvăm viaţa', a spus dr. Demeter.
În ceea ce priveşte comunicarea cu medicii de familie, directorul Spitalului Judeţean a spus că este foarte importantă ,întrucât, dacă aceştia vor fi de acord, se vor putea afla informaţii din fişa medicală a unui pacient, care îi vor fi de folos specialistului la care este trimis.
Dr. Demeter a adăugat că prin parteneriatul dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, spitalele municipale din Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni şi Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş se vor crea premisele unei strategii judeţene de sănătate.
Proiectul se intitulează 'E-sănătate, servicii medicale de calitate- sistem informatic medical la nivelul judeţului Harghita', are o valoare de aproximativ 7,4 milioane lei şi este finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial 'Creşterea Competitivităţii Economice'. Cofinanţarea de 2 la sută, pentru toate spitalele partenere, care se ridică la aproape 100.000 lei, va fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean Harghita.
Proiectul va demara în ianuarie 2013 şi trebuie să se finalizeze în decembrie 2014.
Sursa: agerpres