Potrivit acestuia, numărul de plase tratate cu insecticide împotriva ţânţarilor trimise în ţări din această regiune au scăzut de la 145 de milioane în 2010 la circa 66 de milioane în 2012. 'Aceasta înseamnă că multe gospodării nu vor putea să înlocuiască plasele existente atunci când este nevoie, ceea ce va expune mai multe persoane la maladia potenţial mortală', se arată în raport.
În acelaşi timp însă, vânzările de teste pentru diagnosticarea rapidă a bolii au crescut puternic între 2010 şi 2011, de la 88 la 155 de milioane de unităţi, afirmă organizaţia.
Malaria este cauzată de un parazit purtat în saliva ţânţarilor şi ucide în Africa sute de mii de persoane pe an, în special nou-născuţi şi copii sub cinci ani. Potrivit datelor OMS, circa 216 de milioane de oameni au fost infectaţi cu malarie în 2010, iar aproximativ 655.000 din aceştia au murit. Însă alţi experţi în domeniul sănătăţii avertizează că rata anuală mortalităţii ar putea fi dublă, dat fiind că informaţiile exacte privind incidenţa malariei sunt greu de adunat.
Pentru perioada 2011-2020, este nevoie de circa 5,1 miliarde de dolari pe an pentru medicamente, măsuri de prevenire şi teste în cele 99 de ţări din lume unde poate fi contractată boala, relevă raportul, care arată că, deşi multe ţări şi-au mărit finanţarea pentru lupta împotriva malariei, finanţarea globală a rămas la 2,3 miliarde în 2011, mai puţin de jumătate din suma de care este nevoie.
'Þintele globale pentru reducerea ratei de incidenţă a malariei nu vor fi atinse decât dacă sunt accelerate progresele în cele mai afectate ţări', a declarat Robert Newman, directorul Programului mondial pentru lupta împotriva malariei din cadrul OMS. 'Aceste ţări sunt într-o situaţie precară, iar majoritatea dintre ele au nevoie de asistenţă financiară urgentă pentru a procura şi distribui produse care ar salva vieţi', a adăugat responsabilul, cu ocazia prezentării raportului.
80% din decesele cauzate de malarie sunt concentrate în doar 14 ţări din Africa Subsahariană, conform raportului organizaţiei. Nigeria şi Republica Democrată Congo sunt cele mai afectate din această regiune, în timp ce India este cea mai puternic lovită din regiunea Asiei de Sud-Est.
Organizaţia mai relevă că 50 de ţări se află pe calea cea bună înspre reducerea ratei de incidenţă a malariei cu 75% până în 2015, însă acestea nu reprezintă decât 3% (sau 7 milioane) din cazurile de malarie estimate în anul 2000.
Sursa: agerpres