Potrivit FABC, numai 20 % dintre cele 96.000 de persoane în cazul cărora a fost diagnosticat recent un cancer au la dispoziţie toate medicamentele prevăzute în tratamentul lor. Printre ele, numeroşi copii. 'Cel mai greu este faptul că nu există nicio alternativă la aceste medicamente', explică Olga Cridland, preşedinta asociaţiei Pavel, care susţine copiii atinşi de cancer şi familiile lor, potrivit la-croix.com.
'Unii părinţi au vreo cunoştinţă în străinătate, alţii fac apel la persoane care aduc individual medicamente sau la mici reţele care s-au instituit. Fiecare se descurcă aşa cum poate şi conform mijloacelor financiare, deoarece medicamentele procurate în străinătate nu sunt compensate', adaugă Olga Cridland.
Penuria a început la mijlocul anilor 2000, înainte de declanşarea crizei economice. Beneficiile prea slabe ale anumitor tratamente ieftine împotriva cancerului au determinat importatorii de produse farmaceutice să oprească aprovizionările. În domeniul sănătăţii, preţurile medicamentelor achiziţionate de spitale sunt reglementate şi printre cele mai scăzute din Europa. În loc să reacţioneze, autorităţile au rămas pasive, iar lista pastilelor lipsă nu a încetat să se mărească de-a lungul anilor, adaugă sursa citată.
Cabinetul noului ministru al sănătăţii, Raed Arafat, numit la începutul lunii noiembrie, spune că face din soluţionarea acestei probleme o prioritate. Un ordin ministerial prevede achiziţionarea de urgenţă a acestor medicamente pentru unităţile medicale specializate în tratarea cancerelor. 'Este o situaţie obiectivă şi sperăm că totul va fi din nou în ordine până la sfârşitul anului', afirmă Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, citat de la-croix.com.
Lipsa de medicamente pe piaţa locală nu este, totuşi, decât una dintre numeroasele probleme legate de tratarea bolnavilor de cancer din România. 'Dificultăţile încep de la diagnostic', a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Potrivit acestuia, 'radioterapiile, care trebuie să înceapă cât mai repede posibil, se fac după mai multe luni de la ablaţia tunorilor'. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) operează un blocaj aproape sistematic al dosarelor privind cererile de decontare, întârziind îngrijirile medicale, adaugă sursa citată.
Sursa: agerpres