Responsabilul citat consideră că transplanturile nu constituie 'o terapie de lux', iar în cazul celor renale este unul dintre tratamentele cu cel mai bun raport cost-beneficiu, cheltuielile amortizându-se în numai câţiva ani. În Spania, tarifele pentru transplanturi sunt de 8-10 ori mai mici decât în SUA, întrucât sistemul spaniol este mai eficient şi în SUA costurile cu forţa de muncă din sectorul medical sunt mai ridicate.
Astfel, potrivit lui Matesanz, în SUA preţul unui transplant de inimă este de un milion de dolari şi cel de rinichi de 270.000 de dolari, în timp ce în Spania aceste tarife sunt de 170.000 de dolari şi, respectiv, 39.000 de dolari.
Spania este liderul mondial şi în ceea ce priveşte numărul de donatori, potrivit datelor de anul trecut aici fiind 35,3 donatori la o mie de locuitori, în timp ce în SUA această cifră este de 26, în Canada 15,4 şi în Australia 14,9.
Aceste afirmaţii au fost făcute în contextul crizei pe care o traversează Spania şi care implică reducerea cheltuielilor bugetare, directorul organizaţiei spaniole susţinând prin prezentarea acestor date nevoia ca sectorul din care face parte să nu fie atins de respectivele reduceri. Rafael Matesanz a dat exemplul Irlandei şi Portugaliei, unde austeritatea a condus la scăderea numărului transplanturilor.
Sursa: Agerpres