Potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES, programul pilot, care va dura trei luni, îşi propune să sprijine tinerele mămici într-unul din cele mai delicate momente de după naştere - acomodarea lor alături de sugar în noul cămin şi să le ajute să ofere nou-născutului condiţiile optime de dezvoltare.
"Un grup de asistente din secţiile de neonatologie ale acestor spitale a fost instruit special de către Societatea Română de Pediatrie, pentru a oferi mămicilor sfaturi practice şi informaţii specializate despre cei trei piloni esenţiali pentru îngrijirea sugarului: siguranţă, imunizare prin vaccinare şi alimentaţie corectă", se arată în comunicat.
De asemenea, în timpul vizitei asistentele vor vorbi despre condiţiile necesare îngrijirii optime a nou-născutului acasă, despre importanţa alăptării şi elemente de care mămica trebuie să ţină cont în acest proces, precum şi despre bolile copilăriei şi cele mai eficace metode de prevenţie. Totodată, asistentele vor oferi sfaturi practice pentru îngrijirea bebeluşului, pornind de la nevoile identificate în fiecare cămin în parte.
Potrivit SRPED, în etapa pilot, vor face parte din proiect mamele care nasc în şase spitale din Bucureşti: Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, Spitalul Clinic Malaxa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (Ilfov), Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Dr. Panait Sîrbu şi Spitalul Clinic Filantropia.
"Asistenta din secţia de neonatologie reprezintă pentru mămică prima sursă de informaţie despre îngrijirea copilului, imediat după naştere. Programul îşi doreşte să prelungească această legatură de încredere care se formează în spital şi după ce mămica ajunge cu sugarul acasă. Cu ajutor specializat şi competent oferit la început de drum, proaspetele mămici vor putea face faţă mai bine noilor provocări şi griji venite odată cu nou-născutul", a declarat preşedintele SRPED, profesor doctor Marin Burlea.
După evaluarea programului desfăşurat în Bucureşti, Societatea Română de Pediatrie îşi propune să extindă iniţiativa la nivel naţional, astfel încât tot mai multe femei să poată beneficia de informaţii corecte şi sfaturi specializate pentru îngrijirea copiilor lor.
Conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei "Să protejăm împreună copilăria", siguranţa copilului este un subiect care le preocupă foarte mult pe noile mămici: 41% dintre mămicile intervievate au spus că siguranţa reprezintă cel mai important aspect legat de protecţia copilului, în timp ce alimentaţia este considerată cea mai importantă de 34% dintre ele, iar imunizarea de 25%.
Programul face parte din campania de educare a părinţilor "Să protejăm împreună copilăria", desfăşurată de Societatea Română de Pediatrie, în parteneriat cu compania GlaxoSmithKline.
Campania vine pe fondul unor realităţi dramatice - România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morţi la 1.000 de nou-născuţi), aproape dublă faţă de media europeană, se mai precizează în comunicat.
Sursa: agerpres