Nechifor a spus că toate cele zece maşini au fost repartizate unităţilor ISU din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Solca, Gura Humorului şi Vicovu de Sus. El a precizat că Euronest va mai promova un proiect european prin care pentru ISU Suceava va achiziţiona o autospecială pentru intervenţii la mare înălţime.
La rândul său, şeful ISU Suceava, col. Ion Burlui, a spus că dotarea foarte bună a făcut ca sucevenii să apeleze la serviciile de urgenţă pentru transportul pacienţilor la spital şi nu mai folosesc autovehicule particulare. Totodată, el a precizat că autospecialele pentru intervenţii în situaţii de urgenţă şi pentru asistenţă medicală de urgenţă achiziţionate prin POR sunt cele mai moderne din ţară.
ISU Suceava a primit două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordare de asistenţă medicală de urgenţă o autospecială de capacitate mărită şi şapte ambulanţe, dintre care şase de tip 'B' şi una de tip 'C'. Noile autospeciale pentru asistenţă medicală de urgenţă permit ca toţi membrii echipajului să intervină la solicitare, lăsând maşina pornită, fără chei în contact, astfel încât în ambulanţă să se menţină microclimatul, iar aparatura medicală să rămână în funcţiune. Totodată, dacă se încearcă furtul maşinii, motorul acesteia se opreşte. Burlui a spus că, în primele zece luni ale acestui an, SMURD Suceava a intervenit la 2.355 cazuri, cu o creştere de peste 20% faţă de anul trecut, iar timpul mediu de răspuns a ajuns la 11 minute.
El a mai arătat că, prin POR, în prima etapă, s-au achiziţionat zece autospeciale de intervenţii la incendii, ce au dotare şi pentru acordarea de ajutor medical de urgenţă.
Nechifor a declarat că pentru o ambulanţă de reanimare tip ''C'' din dotarea ISU Suceava urmează să fie angajaţi medici rezidenţi care să opereze pe acest tip de maşină şi speră, chiar din ianuarie 2013, să fie atraşi medici rezidenţi de la Iaşi pentru serviciul de urgenţă şi SMURD. Potrivit lui Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, ar putea găsi o soluţie pentru a pune la dispoziţia rezidenţilor locuinţe de serviciu.
ªeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Suceava, Daniel Martiniuc, a spus, de asemenea, că există încă un mare deficit de personal în judeţ pentru servicii de urgenţă, arătând că la staţiile SAJ din Siret, Câmpulung Moldovenesc, Broşteni şi Solca nu există medici, iar la staţiile Gura Humorului, Vatra Dornei şi Fălticeni este angajat doar câte un singur medic. El a precizat că SAJ Suceava are 48 de ambulanţe, dintre care 22 sunt maşini de urgenţă, iar pentru ca intervenţiile să fie rapide în tot judeţul ar fi nevoie de încă 40 de maşini, astfel încât să existe câte o ambulanţă pe o rază de 20 - 30 de kilometri.
ISU Suceava a mai fost dotat în acest an, tot printr-un proiect cu fonduri europene, cu zece autospeciale de intervenţie dintre care una de cercetare chimică şi radiaţii nucleare, una de descarcerări grele, o autospecială mixtă de descarcerare şi stingere cu apă şi spumă şi şapte autospeciale de stingere.
Sursa: Agerpres