Somnul în exces poate provoca dureri de cap, constipaţie, lipsa poftei de mâncare şi o stare permanentă de oboseală. Cauzele hipersomniilor sunt, cel mai adesea, problemele respiratorii, dar poate fi vorba şi de afecţiuni endocrine, neurologice, psihiatrice sau cardiovasculare, spune dr. Florin Mihaltan, pneumolog şi specialist în somnologie la Institutul de pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti.
Bolile infecţioase, precum hepatita A, gripa sau meningita sunt şi ele o cauză a hipersomniei.
Medicul spune că boala apare mai ales la cei care suferă de sindromul de apnee în somn - boala somnului neodihnitor. „Pacienţii îşi dau seama că sunt bolnavi pentru că se trezesc în fiecare dimineaţă obosiţi şi cu dureri de cap, din cauza pauzelor de respiraţie pe care le fac, involuntar, de mai mult de cinci ori pe noapte. Puţini apelează însă la medic, pentru că nu ştiu de terapiile de vindecare ale tulburărilor de somn”, a observat dr. Mihaltan, adăugând că există şi situaţii în care nu este neapărat vorba despre o boală. „Hipersomniile pot apărea şi la cei care au călătorit în străinătate şi s-au adaptat altui fus orar sau la persoanele care se întorc foarte obosite din concediu”.
Dacă problemele cu somnul persistă, specialiştii recomandă un consult medical într-un laborator de somnologie, unde medicul poate spune pacienţilor dacă suferă sau nu de hipersomnie şi în ce măsură.
„Depistarea bolii se face cu ajutorul unor somnografe sau polisomnografe, în funcţie de simptomele pe care le descrie pacientul şi de vechimea afecţiunii”, informează medicul. Consultul este gratuit, dar nu şi tratamentul. „Cel mai adesea, persoanele cu hipersomnii au nevoie de un ventilator, aparat ce costă în jur de 1.700 de euro, dar îmbunătăţeşte respiraţia şi readuce somnul odihnitor”, explică dr. Mihaltan, cu precizarea că preţurile acestui aparat nu sunt suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.