"Am propus un ordin al ministrului care să accelereze procedeele de achiziţie şi decontare a peste 100 de medicamente identificate ca fiind dificil de procurat", a spus secretarul de stat.
Rafila a explicat că atunci când un spital are nevoie de anumite medicamente, organizează o licitaţie publică. MS, prin Direcţia de specialitate şi Agenţia Naţională a Medicamentului, va identifica medicamentele necesare, unde se produc, dacă au autorizaţie de punere pe piaţă în România, inclusiv cele de uz pediatric, iar acestea vor putea fi procurate, a arătat el.
Conf. dr. Alexandru Rafila a precizat că de la începutul anului şi până în prezent au fost date peste 50 de autorizaţii speciale pentru diferite medicamente care nu se găseau.
Potrivit demnitarului, această situaţie a fost generată pe de o parte de faptul că este dezavantajoasă comercializarea anumitor produse, chiar şi la nivel european, din cauza preţurilor mici, iar în România preţul este cel mai mic din UE. Al doilea motiv care a dus la situaţia de a nu fi găsite anumite medicamente pe piaţă îl constituie exportul paralel, a susţinut el.
Secretarul de stat consideră că nu vor fi probleme la licitaţie, deoarece, fiind vorba de cantităţi mici de medicamente, ele se pot procura prin selecţie de ofertă.
Ministerul Sănătăţii a organizat miercuri o dezbatere publică privind proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionarea unităţilor sanitare publice cu paturi.
Sursa: Agerpres