Potrivit lui Laurenţiu Popescu, rezultatele acestui transplant au arătat o îmbunătăţire clară a performanţelor inimii bolnave.
"Injectarea telocitelor post-infarct miocardic îmbunătăţeşte semnificativ performanţa cardiacă, ceea ce deschide o reală perspectivă, în circa doi - trei ani, pentru repararea inimii post-infarct şi la om, folosind concomitent celule stem cu telocite", a arătat Laurenţiu Popescu.
Profesorul Popescu a spus că circa 1.000 de gene din telocite sunt probabil activate ca urmare a infarctului miocardic, ceea ce înseamnă sinteza câtorva zeci sau sute de proteine benefice reparării cordului.
"O altă descoperire realizată recent a demonstrat faptul că numărul de telocite din inima umană creşte semnificativ de la naştere şi până la 20 de ani, iar după o perioadă de stagnare spre bătrâneţe se înregistrează o diminuare progresivă", a spus medicul român.
Acad. prof. dr. Laurenţiu Popescu a anunţat că în aprilie 2013 la Bucureşti va avea loc un simpozion internaţional pe tema telocitelor şi în 19-20 octombrie la Shanghai va avea loc un simpozion internaţional dedicat exclusiv telocitelor.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, a declarat că societatea ştiinţifică de vârf este unul dintre obiectivele prioritare ale universităţii. El a făcut referire şi la un proiect pentru 2013 al universităţii, şi anume înfiinţarea unui institut de cercetare ştiinţifică multidisciplinar, ce va beneficia de multiple colaborări cu centre europene performante.
Tudor Panu, director general al Cord Blood Center România, unul dintre partenerii dezvoltării proiectului Telocite, a subliniat că progresele extraordinare obţinute în domeniul cercetării celulelor stem au dus cu cel puţin un pas mai aproape de transformarea în realitate a unei ficţiuni, domeniul medicii regenerative conturându-se din ce în ce mai clar.
"Medicina regenerativă nu mai este o ştiinţă a viitorului şi acest lucru se datorează rezultatelor spectaculoase obţinute în prezent. Tandemul telocite-celule stem, demonstrează deja că are un important cuvânt de spus în medicina secolului XXI şi că în curând va reprezenta şi o şansă în plus pentru salvarea multor vieţi", a afirmat Tudor Panu.
Sursa: Agerpres