Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Braşov şi medicii specialişti ginecologi fac un apel la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani...
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Alexandru Bălescu, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că la nivelul judeţului Braşov sunt cuprinse în program 200.000 de femei care timp de cinci ani cât durează programul ar trebui să ajungă la medicul specialist.
"Avem două centre unde femeile se pot prezenta. Unul în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă unde vor fi 10 medici specialişti acreditaţi şi altul în cadrul spitalului MedLife unde sunt acreditaţi 100 de medici. Programul este gratuit atât pentru femeile care au asigurare medicală, dar şi pentru cele care nu au, iar ele trebuie să ştie că au posibilitatea să fie consultate de medici specialişti, să-şi facă acest test Babeş-Papanicolau, consultaţii care de altfel sunt destul de costisitoare", a spus directorul DSP Braşov.
La rândul său, medicul primar anatomo-patolog Hîncu Monica a declarat că, în urma consultaţiilor pe care le-a acordat personal femeilor într-un interval de şase luni, a depistat leziuni precoce de cancer de col uterin la un număr de 100 de femei cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. În ultimii 20 de ani vârsta la care o femeie află că are cancer de col uterin a scăzut foarte mult, nu se mai poate vorbi acum de peste 45 -50 de ani, ceea ce este îngrijorător. Nu există simptome, dar un test Babeş Papanicolau poate salva foarte multe vieţi. România este pe primul loc în Europa la mortalitatea datorată cancerului de col uterin. La fiecare patru ore o femeie moare din această cauză", a declarat dr. Monica Hâncu.
Directorul DSP Braşov a mai precizat că anul viitor se va deschide încă un centru unde femeile pot merge să-şi facă testul Babeş-Papanicolau, în incinta Maternităţii.
"Deocamdată la Braşov nu există statistici referitoare la numărul de cazuri de cancer de col uterin, dar stăm îngrijorător de rău din ceea ce spun medicii specialişti. Odată cu această testare există nişte formulare pe care femeia le primeşte de la medicul de familie şi cu care se prezintă pentru a-şi face testul, după care în aceste formulare se va trece şi rezultatul testului, iar femeile pot fi monitorizate mai ales dacă vor avea probleme şi vor continua investigaţiile", a mai spus dr. Alexandru Bălescu.
Sursa: Agerpres