Studiul, care va fi publicat în numărul următor al revistei American Journal of Clinical Nutrition, se bazează pe supravegherea medicală a peste 8.000 de bărbaţi din sudul Suediei, cu vârsta între 45 şi 73 de ani, pe o perioadă de 15 ani. În cadrul acestei supravegheri medicale au fost notate toate alimentele şi băuturile consumate de subiecţi în întreaga perioadă de timp.
Cei care consumă o doză de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi (33 cl), timp de 15 ani, au ajuns la un factor de risc cu 40% mai ridicat în ceea ce priveşte îmbolnăvirea de cancer de prostată, conform acestui studiu. Pe de altă parte, din rândul acestora, cei care au un regim alimentar bogat în orez şi paste tind să dezvolte forma canceroase mai degrabă benigne, în proporţie de 31%.
O serie de studii anterioare evidenţiau că japonezii şi chinezii care trăiesc în SUA, cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare din lume, se îmbolnăvesc mai frecvent de cancer de prostată decât conaţionalii lor care au rămas în ţările de origine.
Sursa: Agerpres