Procedeu în premieră în medicina privată
"Prevalenţa ridicată a acestor afecţiuni necesită noi metode terapeutice, precum şi tehnologie intervenţională modernă. Procedura de chemoembolizare transarterială cu particule TANDEM® vine în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer hepatocelular, care prezintă contraindicaţii chirurgicale. Aceasta este acceptată ca metodă de tratament pe baza criteriilor Milan şi se înscrie în algoritmul de tratament propus la Barcelona", a susţinut prof. dr. Mihai Voiculescu.
El a punctat că pentru a utiliza o astfel de procedură este necesar un angiograf performant şi specialişti. Cancerul hepatocelular este una dintre cele mai comune neoplazii şi a treia cauză de mortalitate prin cancer din lume.
Tratamentul cancerului hepatocelular se bazează pe vascularizaţia duală a ficatului, prin artera hepatică şi prin vena portă. Administrarea directă intraarterială a medicamentelor citotoxice distruge ţesutul tumoral, rezultând efectul terapeutic loco-regional al procedurii.
Prof. dr. Mihai Voiculescu a subliniat că prin acest procedeu se tratează ţintit tumora, acest tip de tratament fiind personalizat.
Metoda cu acest tip de particule a fost utilizată în premieră, în privat, în cadrul Clinicii de angiografie şi terapie endovasculară Hemodinamic. Pacientul, depistat cu o tumoră hepatică, a fost supus chemoembolizării intra-arteriale cu particule TANDEM® încărcate cu citostatic, o nouă procedură angiografică terapeutică.
"La această clinică se efectuează zilnic proceduri medicale unice în România. Asistăm astfel la o nouă procedură pentru tratarea hepatocarcinomului nerezecabil, prin introducerea unui nou concept de chemoembolizare transarterială. Microparticulele încărcate cu medicamente citotoxice acţionează la nivelul ţesutului tumoral, evitându-se efectele adverse ale chimioterapiei sistemice. Tratamentul se poate aplica cu succes la persoanele cu boală hepatică în stadiul intermediar, acolo unde se regăsesc mai mult de trei noduli peste trei centimetri sau un nodul peste 5 cm", a declarat dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie - imagistică medicală la Clinica de angiografie şi terapie endovasculară Hemodinamic.
Chemoembolizarea transarterială clasică a fost înlocuită treptat cu noua tehnologie care combină eficient administrarea locală a medicamentelor cu efectele sistemice ale embolizării. Intervenţia nu este dureroasă şi nu necesită anestezie generală. Perioada de recuperare este de doar o zi. Printre cele mai frecvente efecte post-chemoembolizare se regăsesc durerile abdominale, greaţă, vărsături şi febră. Durata simptomelor este direct proporţională cu dimensiunea tumorii şi volumul de ţesut hepatic adiacent afectat în timpul procedurii.
Scopul tratamentului prin chemoembolizarea transarterială este acela de a creşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor, de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a controla progresia tumorală. Evaluarea pacientului se face la şase săptămâni. Costul unei proceduri este în jur de 2.000 de euro.
Sursa: Agerpres