Mai mult de trei sferturi din stridiile cultivate în Marea Britanie sunt infectate cu un virus care poate provoca vărsături şi diaree consumatorului, potrivit unui studiu efectuat în numele agenţiei britanice Food Standards Agency (FSA), publicat cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă. Acest 'norovirus' a fost detectat în 76% din stridiile testate, însă nivelul de la care devine patogen nu a fost stabilit încă, precizează FSA într-un comunicat. Oamenii de ştiinţă nu
s-au putut pronunţa asupra eficienţei tratamentului de purificare a stridiilor cu ajutorul razelor ultraviolete.Studiul, efectuat între anii 2009 şi 2011 pe 8.000 de stridii în douăzeci de zone de cultură din Marea Britanie, este 'primul de acest gen' din ţară, a declarat şeful echipei ştiinţifice a FSA, Andrew Wadge. Rezultatele studiului 'ne vor ajuta să lucrăm cu producătorii pentru a găsi modalităţi de reducere a nivelului norovirusului din crustacee şi în efortul la nivel european de a defini nivelul de la care consumul devine sigur', a adăugat acesta.
'Oamenii trebuie să cunoască riscurile consumării stridiilor crude', a comentat dl. Wadge, avertizând persoanele în vârstă, fragile, femeile însărcinate şi copiii mici să evite să le consume în acest mod.
În 2009, Fat Duck, celebrul restaurant al bucătarului britanic Heston Blumenthal, a fost închis ca urmare a intoxicării a mai mult de 500 de persoane cu un norovirus demonstrat a fi provenit din stridii crude şi scoici.



