Românii vor plăti din 2012 o parte din costurile unor servicii medicale
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi nu văd cu ochi buni această taxă. "Nu va face decât să dea naştere unei birocraţii în plus şi nu va ajuta pe nimeni. Vor fi pacienţi care chiar nu vor avea câte 5 sau 10 lei să meargă la medic sau un leu să îşi plătească o investigaţie de laborator", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Totuşi, anumite categorii vor fi scutite de la coplată. Printre alţii, pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună şi copiii de până la 18 ani. Totodată, nu vor plăti suplimentar pentru serviciile medicale nici bolnavii incluşi în programele naţionale.
Există o serie de servicii scutite de la plata:
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializa şi dializa peritoneală, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite
Categorii de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului
Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice
Pentru naştere nu se încasează coplata.
Introducerea sistemului de coplată constituie unul dintre angajamentele Guvernului în acordul de împrumut convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată să nu depăşească un nivel de 40 la sută dintre pacienţi.
ªeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, declara, în august, că propunerea de coplată pentru anumite persoane şi servicii medicale trebuie să intre în vigoare cât mai curând. Potrivit lui Franks, sectorul sanitar este "destul de bolnav" întrucât cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate.