Noi descoperiri ar putea îmbunătăţi tratamentul contra cancerului ovarian
Respiraţia antrenează producerea de derivaţi ai oxigenului care pot agresa celula: acesta este stresul oxidant. Cel mai adesea, celulele stăpânesc acest stres. Dar atunci când ele sunt copleşite sau nu dispun de suficienţi antioxidanţi, acest fenomen al stresului provoacă distrugeri, favorizând dezvoltarea cancerului.
În cadrul testelor pe animale, existenţa semnăturii "stresului oxidant" în tumoră accelerează creşterea ei. Stresul oxidant este deci un accelerator al dezvoltării cancerului ovarian, au precizat autorii studiului.
Totuşi, el ameliorează şi reacţia la tratament. Într-adevăr, celulele tumorale suferind de acest stres se multiplică foarte repede, dar ele mor la fel de uşor în urma tratamentului administrat.
În mod contrar, semnătura "fibroză" favorizează migrarea celulelor tumorale şi deci formarea de metastaze.
"Deşi sunt extrem de proliferative, tumorile ce prezintă semnătura stresului oxidant sunt mai sensibile faţă de anumite chimioterapii, mai ales faţă de paclitaxel (Taxol) şi de derivatele sale", a precizat Fatima Mechta-Grigoriou.
La Institutul Curie din Paris, medicii lucrează deja pentru a pune la punct un test care are scopul de a identifica cu uşurinţă tipul de tumoră pentru fiecare pacientă, pentru a putea să adapteze tratamentul.
Cancerul ovarian, adeseori diagnosticat într-un stadiu avansat, afectează peste 4.600 de femei în fiecare an în Franţa.