CMR: medicul român - un personaj obosit, extenuat, obligat sa improvizeze
În prezentarea sa, preşedintele CMR a amintit că un medic din România “primeşte” mai multe lucruri: o muncă epuizantă, venituri mici, prezumţia de vinovăţie, nerealizarea profesională. “Ceea ce au obţinut medicii este acest pasaport de a emigra dintr-o tara in care nu sunt respectati de cei care au pârghiile puterii, indiferent de culoarea lor politică în alte ţări în care pot lucra fără să fie ameninţaţi tot timpul în ceea ce priveste autonomia lor profesionala, indepenenşa in realizarea actului medical. Concluzia este ca medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat sa improvizeze şi sa suporte agresiunile politicienilor, decidentilor, mass mediei”, a continuat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
În timpul acestui mandat, Colegiul Medicilor a avut batalii de dus pentru a apăra imaginea si drepturile medicilor, a luat pozitie impotriva atacurilor inacceptabile, inadmisibile, grosiene si incompetente la care au fost supuşi medicii.
In acelasi timp, CMR a încercat să introduca si in Romania acea procedura de rezolvare pe cale amiabila recomandata de Consiliul Europei a raspunderii civile in domeniul medical (malpraxisul), proiect aflat in discutia Guvernului.
De asemenea, a fost propus un proiect legislativ de modificare a reglementării profesiei si de organizare a CMR-ului.
Oficialii CMR au propus soluţii pentru a opri exodul medicilor dar şi deblocarea posturilor din sistemul sanitar, au purtat negocieri pentru Contractul Cadru şi au atacat in instanta anumite hotarâri..
CMR a sustinut miscarea sindicală in domeniul medical, a solicitat salarizare decenta, excluderea medicilor din categoria de bugetari, eliminarea impozitatii in plus a orelor de garda.